Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Máris indulhat a hitelroham

2007.10.29. 07:57
A lakosság igyekszik a korábban megszokott színvonalon ünnepelni, ezért ha máshogy nem megoldható, akkor fogyasztási hitelből vásárolja meg az ajándékokat.

A karácsonyi bevásárlás egyre korábban kezdődik, akár már október közepén megindul - mondták el a Napi Gazdaságnak az OTP Banknál, hozzátéve: az intenzív vásárlási időszak kezdetét november elejére várják.

A megszokott színvonalon

A CIB-nél is hasonlóan vélekednek. Az itteni szakemberek véleménye szerint a lakosság igyekszik a korábban megszokott színvonalon ünnepelni, ezért ha máshogy nem megoldható, akkor fogyasztási hitelből vásárolja meg az ajándékokat, illetve a tartós fogyasztási cikkeket.

Ezzel nem igazán ért egyet az áruhitelezésben meghatározó Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója, Lendvai János. Úgy véli, aki például közüzemi számla miatt már hitelfelvételre kényszerült, az meggondolja a további eladósodást. Lendvai szerint egyébként a megszorítások miatt tavaly a szokásosnál jóval később kezdődött a karácsonyi vásárlás. Éppen ezért - hangsúlyozta - nem meglepő, hogy idén októberben a 2006-oshoz képest határozottan élénkebb a forgalom. Az elnök-vezérigazgató az idén kiegyenlítettebb keresletet prognosztizál, a forgalom összességében enyhén meghaladhatja majd a tavalyit.

A Budapest Banknál (BB) is érzékelték a hitelkihelyezés e havi növekedését, de az igazi rohamra később számítanak. Az áruhitelpiacra - hangsúlyozták - az átlagosnál nagyobb szezonalitás jellemző, az év utolsó két hónapjában a BB rendre az egész éves új volumen több mint egyharmadát realizálja.

Az OTP az áruhitelpiac sajátosságából adódóan az éves hitelkihelyezés mintegy 40 százalékát bonyolítja le az utolsó három hónapban.

Az Erste Bank várakozásai szerint a karácsonyi vásárlási lázat a fogyasztási hitelezésben egy-két héten belül érzékelhetik majd. A fogyasztási hitelek területén a tavalyi év utolsó negyedévében a kihelyezések száma duplája volt a 2005 véginek, és az Erste idén is a kereslet erősödésére számít.

A dinamika fennmarad

A K&H Bank szakemberei a többieknél valamivel későbbre, november második felére teszik a hitelkártyás vásárlások esetleges növekedését. A bank a szabad felhasználású hitelek esetében sem tapasztalt növekedést, ami szintén ellentétben áll mások tapasztalataival.

Személyikölcsön-kihelyezés szempontjából - a várakozásokkal ellentétben - egész évben jelentős piacbővülést tapasztaltak az OTP-nél.

A szabad felhasználású hitelek, valamint hitelkártyák piacán az idén is erős piaci dinamikát érzékeltek a Raiffeisen Banknál, ahol arra számítanak, hogy ez az év hátralevő részében is fennmarad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!