Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Fojtogató hitelkártya-uzsora

2004.03.26. 09:32
Angliában a kártyák hitelkamatai több ezer százalékosak is lehetnek. Egy családapa öngyilkosságba menekült tartozásai elől.
Az áruházlánci hitelterméknek nevezett uzsorakamatok miatt a brit illetékesek végre lépéseket tettek, hogy megvédjék a fogyasztókat, miután egy kétgyermekes brit családapa, aki éves fizetésének ötszörösére rúgó adósságot halmozott fel hitelkártyáin, lehetetlen helyzetéből öngyilkosságba menekült. A fogyasztók megkárosítása odáig fajult, hogy az illetékes miniszter bevallja: nem használ hitelkártyát, egy bankvezér pedig lebeszélte gyermekeit a kártya-ajánlatok elfogadásáról.

Vizsgálódjanak

A hitelkártya-kibocsátóknak meg kell vizsgálniuk fogyasztóik eladósodottságát, mielőtt új hitelkártyát bocsátanak ki nekik, le kell állítaniuk a félrevezető hirdetéseket, így különösen a vonzó kamatokra és az új ügyfeleknek szóló nulla százalékos hitelajánlatokra vonatkozókat - rendelte el a múlt héten a kereskedelem tisztességén őrködő brit hivatal (OFT). Az OFT szerint a kibocsátók hirdetéseinek ötöde tulajdonképpen sérti a törvényt.

A tűzoltás azután kezdődött meg, hogy egy 37 éves kétgyermekes családapa öngyilkosságba menekült, miután hitelkártyáin hetvenezer font adósságot és ezekre további összesen ötvenezer font kamatot, valamint egyéb kötelezettséget halmozott fel (az egész mintegy 46 millió forintot tett ki). A gyári munkásként mindössze évi 22 ezer fontot (8,4 millió forint) kereső családapa 11 kibocsátó 19 hitelkártyatermékét birtokolta. Már a tizenöt évvel korábban elhunyt apja nevében vett fel újabb és újabb hiteleket, ezek nélkül ugyanis nem tudta volna fizetni esedékes kötelezettségeit. A szorult helyzetet az öngyilkosság sem oldotta meg, hiszen az özvegynél több kibocsátó próbálkozott a hitel visszaszerzésével.

Mindenki rosszul jár

Jelenleg aki rendesen fizet, még rosszabbul jár, mivel a hitelnyújtók az előtörlesztéseket kíméletlenül megsarcolják, márpedig a fedezet nélkül nyújtott hitelek (folyószámlahitel, hitelkártyák, vásárlói kártyák, személyi hitel) hetven százalékát a szükségesnél hamarabb törlesztik a fogyasztók. A kaotikus viszonyok megszüntetése érdekében a képviselők azt is sürgetik, hogy a banktörvény írja elő a hitel kamatára és költségeire vonatkozó legfontosabb információk közzétételi kötelezettségét, és ennek a havi kivonatokban való szerepeltetését. A parlament most várja a kibocsátók ajánlásait, hogy kivédhetők legyenek a határtalan és felelőtlen hitelfelvételek.

Megoldás lehet az egy személy által birtokolható hitelkártyák számának a limitálása - a képviselők tudnak 39 kártyával rendelkező adósról is -, az európai gyakorlatnak megfelelően hitelplafon megállapítása (az öngyilkos halálakor még újabb hitelekhez is hozzájuthatott volna). Javasolják még, hogy mindenkit túlságosan eladósodottnak kelljen tekinteni, ha csak maximum a minimálisan előírt havi összeget képes fizetni.

Nehéz ügy

Az érdeksérelem miatt nem lesz könnyű a rendszert megreformálni, hiszen a kibocsátók szövetsége szerint nincs szó problémáról, világosak a szabályok és különben is, ha valakinek nehézségei vannak, azonnal forduljon a hitelkártya-társasághoz, ahol megértően és segítőkészen fogadják. Az európai bankszövetség azonban úgy véli: a kontinentális szabványokhoz képest a brit hitelkártya-szabályozás elképesztően laza. Az ipari és kereskedelmi minisztérium egyelőre még azzal is beérné, ha a több száz, de nem ritkán több ezer százalékkal dolgozó hitelcápák áldásos tevékenységét megszüntethetné.

Az uzsorások biztosan nem húzzák le a rolót, ugyanis az ingatlanárak folyamatos meredek emelkedése közepette kialakuló buborékban mindenki gazdagabbnak érzi magát, így a lakosság nyakló nélkül veszi fel a hiteleket. Adóssága az utóbbi évtizedben megduplázódott és hétmillió háztartás már most sem képes a havi törlesztés teljes kifizetésére. A kártyaadósság ugyancsak egy évtized alatt az ötszörösére nőtt, és az átlagos összege elérte a 6500 fontot (2,47 millió forint), így egy százalékpontos kamatemelés egymillió háztartás pénzügyi helyzetét rontaná jelentősen, de 2,5 százaléknál már a háztartások fele nem tudná fizetni a törlesztőrészleteket.

Patricia Hewitt ipari és kereskedelmi miniszter egyébként már korábban azt közölte, hogy a rendkívül kedvezőtlen kondíciók miatt több éve nem használ hitelkártyát. Tavaly októberben a Barclays bank akkori vezérigazgatója, Matt Barrett nagy meglepetést keltve mondta el egy parlamenti bizottság előtt, hogy a hitelkártyák költségessége miatt lebeszélte gyermekeit azok használatáról.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.