Auguszta
-3 °C
2 °C

Drágulnak egyes hitelek

2003.12.09. 10:10
Kapcsolódó cikkek (1)
A bankok többsége már reagált a jegybanki alapkamat szintjének növekedésére: a hitelintézetek sorban jelentik be betéti akcióikat, de érezhetően - több száz bázisponttal - drágultak egyes hitelkonstrukciók is. A támogatott lakáshitelek kamatain csak egy-két hitelintézet változtatott.
A jegybank háromszáz bázispontos kamatlépése óta eltelt bő egy hétben majdnem minden hitelintézet növelte egyes betéti és hitelkamatait egyaránt. A bankok elsősorban a lekötött lakossági és vállalati betétek kamatain emeltek, de általában drágultak a szabad felhasználású hiteltermékek és a folyószámlakölcsönök is.

Betétakciók

A bankok egy része lakossági betétakcióval reagált a piaci fejleményekre, ami a lekötött betéteknél esetenként tíz százalék fölötti éves hozamot eredményez. Az OTP Bank december 20-tól új, fix kamatozású, kizárólag két hónapra leköthető folyószámlabetét-konstrukciót vezet be. A termék sávosan eltérő kamatozású: 2,5 millió forint feletti összegnél 11,5 százalékot térít a legnagyobb hazai bank. Az Erste december 31-ig tartó akciót hirdetett meg a múlt héten: az egyhavi betétek éves kamatai összeghatártól függően 7,9 és 11,85 százalék között változnak. A Raiffeisennél december 12-ig tart az akció: egy és három hónapos lekötésre 2,70, hat és 12 hónapos lekötésre pedig két százalékpontos kamatprémiumot kínál a hitelintézet.

A lakáshitel alig változott

A hiteltermékek egy részénél szintén komoly mértékű kamatemeléssel kell számolniuk az ügyfeleknek. Az OTP tájékoztatása szerint az árazásért felelős testület december 20-i hatállyal három százalékponttal felfelé módosította a lakossági folyószámlahitelek és a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök kamatát, ám nem változnak az áruhitelek és a hitelkártya jelenleg érvényes kamatmértékei. A bankok többsége nem minden hiteltermék árát emelte, ám ahol történt változtatás, ott jellemzően 2-3 százalékpontos emelést jelentett.

A támogatott lakáshitelek kondíciói is változtak egy-két banknál, de - az előírt kamatplafon miatt - az emelés mértéke meg sem közelíti a piaci termékeknél szokásos szintet. A CIB például 3,49 százalékról 3,99-ra emelte az Új Otthon hitel kamatát, a Konzumbank kiegészítő kamattámogatásos kölcsönéért pedig 3,45 százalékot kérnek.