Emma
-2 °C
6 °C

Rosszul járnak a devizaalapú hitelek tulajdonosai

2003.06.05. 14:54
A devizaalapú hitelt felvevők a következő havi törlesztőrészletnél szembesülnek majd a forint hirtelen esésével, bár a kellemetlen meglepetés kisebb lehet, ha addig felfelé korrigál a hazai fizetőeszköz.
A Merkantil Bank vezérigazgatója szerint az ügyfelek számára az euró drágulása nem jelent katasztrofális pluszterheket. A devizaalapú hitelek elszámolásában az árfolyam nyilvántartása naponta változik, ám az ilyen típusú kölcsönt felvevők először csak a következő havi törlesztőrészlet esedékességekor "találkoznak" a forintesés hatásával - mondta el a NAPI Online kérdésére Kolossváry Ádám, a bank vezérigazgatója.

Attól függ, mikor kötötte

A banknál még folynak a számítások arra vonatkozóan, hogy az ügyfelek számára az árfolyamsáv eltolását követő euródrágulás mekkora költségnövekedést okoz. A törlesztőrészlet változása attól is függ, hogy ki mikor kötötte meg hitelszerződését, azaz például a tavaly decemberben, 235-236-os euróárfolyamon szerződő fél rosszabul járhat, mint az, aki például csak az elmúlt napokban vett fel euróalapú kölcsönt.

Forinthitel kellene

Kolossváry szerint egyébként az lenne a normális állapot, ha a magyar ügyfelek a nagyértékű fogyasztási eszköz beszerzésére forintban vennék fel a hitelt, nem pedig devizában. A helyzet már javulóban van, a Merkantil Banknál tavaly a hitelek 70 százaléka volt deviza-, s csak 30 százalék forintaalapú, az idei év első hónapjában 60-40 százalékra módosult az arány. A bank vezérigazgatója úgy véli, hogy mostani fejlemények további kedvező változást hozhatnak, hiszen az eddigi forinterősödés után ez volt az első komoly figyelmeztetés, ami a devizaalapú hitelek magasabb kockázatát teszi kézzelfoghatóvá. (Megfigyelők szerint a Magyarországon devizaalapú hitelt felvevők valószínűleg nemigen törődtek az árfolyamkockázat lehetőségével, vagy ha igen, az ígéretes kamatszint feledtette azt.)