Judit, Xénia
19 °C
34 °C

A lakáshiteleken 14-16 milliárdot kaszáltak a közjegyzők

2003.10.29. 10:09
Az elmúlt években a lakáshitelfelvevők mintegy 14-16 milliárd forintot fizettek ki közjegyzői díj címén, ami a mintegy 200 ezer szerződéssel és a körülbelül 400 közjegyzővel számolva fejenként 35-40 millió forintot jelent.
Az Info Rádió által megszólaltatott kormányzati szakember szerint emögött ráadásul az esetek döntő többségében igazán minimális munka áll, hiszen a bankok szinte mindent előre elkészítenek, így a közjegyző lényegében csak hitelesíti a szerződéseket. Véleménye szerint az átlagosan elkért 70-80 ezer forintos díj messze nem áll arányban a munkával.

Nem kellene közjegyző

Éppen ezért jelenleg olyan törvénymódosításon dolgoznak, amely lehetővé tenné a pénzintézetek számára, hogy kockázat nélkül kihagyhassák ezt a lépést. Az elképzelések szerint a bankok által kibocsátott szerződések a jövőben közhiteles okiratnak minősülnének - nyilatkozta korábban Horváth Csaba a parlament lakásügyi albizottságának elnöke.

A banki szakemberek szerint ugyanakkor a meghatározó szakmai körök negatívan ítélnék meg a hitelezésben és a kötvénykibocsátásban is fiatal jelzálogpiac jelenlegi szigorú szabályozásának fellazítását. A befektetők ugyanis egy néhány éves múltra visszatekintő rendszerbe fektetnek pénzt, akár 10 éves futamidejű kötvények megvásárlásával.

A jelenlegi díj harmada

A jelenlegi rendszerben még sincs tapasztalat a kritikus helyzetek kezelésére. Ha a közjegyzői kamara felülvizsgálná tarifatáblázatát és a lakáshitel-szerződésekre új, a jelenlegi árak harmadát tartalmazó díjat állapítana meg, akkor nem lenne szükség arra, hogy törvénymódosításokkal a bankok kezébe kerüljenek a lakáshitelekkel kapcsolatos közjegyzői feladatok - hangsúlyozta a Napi Gazdaságnak Horváth.

Az idén már semmiképp sem kerülhetnek a parlament elé a módosító javaslatok. Banki szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a bankok is díjat számítanának fel a munkáért.