Klaudia
-4 °C
2 °C

Magasabb kamattal vehető fel a lakáshitel

2003.12.10. 08:27
A kormány a jelzáloghitelek jelenlegi kamatplafonjának megemelésére készül - tudta meg a Napi Gazdaság. A tervek közül a napilap információja szerint kikerült az a verzió, amely a használt lakások esetében minden kedvezményt megvont volna.
A jelenlegi elképzelések szerint a támogatott ingatlanhitelek terhe a most érvényes 5-6 százalék helyett vélhetően 8-9 százalékra nőhet majd. A kamatnövekményt a forrásoldal állami támogatásának megnyirbálása indokolhatja. Az ügyfélkamatok ennek megfelelően a jövőben a bankok forrásköltségéhez igazodhatnának, vagyis a monetáris szigor enyhülése itt is kedvezőbb feltételeket hozna.

Nem visszamenőleges

A módosítás ugyan nem lesz visszamenőleges, de a változó kamatozásra eddig felvett hitelek átárazódását a rendeletmódosítás már érinti. Azok persze nyugodtak lehetnek, akik kölcsönüket ötéves kamatperiódus választásával vették fel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból egyébként úgy tűnik, hogy az idei lakáshitel-szerződések közel 40 százalékát egyéves kamatperiódusra kötötték.

A várható változtatások is jól mutatják, hogy a kormány a nyár közepi rendeletmódosítást jócskán elhibázta, abban ugyanis az állami támogatásnak semmi módon nem szabott gátat, s nem készült fel arra, hogy a bankok újabb és újabb megoldásokkal optimalizálják majd az állami támogatás lehívását. A bevallottan a lakáshitel-felvételi kedv lehűtését célzó intézkedések nyomán - ha azok nem lépnek gyorsan hatályba - ráadásul ismét fellángolhat a már lelohadni látszó eladósodási kedv.

Kevesebb hitelfelvevő

Az utóbbi három hónapban ugyanis havi tíz százalékkal csökkent a hitelkiáramlás - tájékoztatták lapunkat az FHB-ben. Az OTP-csoportnál ennél is látványosabb volt a mérséklődés: szeptemberben még 52 milliárd forint kölcsönt folyósítottak, ez az összeg októberben már csak 34 milliárd, novemberben pedig 30,2 milliárd forint volt. Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese szerint ez lehet az az egyensúlyi állapot, amit már korábban jeleztek. Az év első kilenc hónapjának magas adatait az előrehozott hitelfelvételek indokolták.

A szeptemberi adatokban jelent meg a június 16-a (a nyári rendeletmódosítás időpontja) előtt beadott kérelmek engedélyezése - figyelmeztet a bankár. A decemberi adatok már nem sokkal maradnak el a novemberitől, a heti engedélyezés jelenleg nyolcmilliárd körül alakul az OTP Bankcsoportnál. Mintegy negyven százalékkal, a nyári, heti 1400 darabos csúcsértékről heti 800-900 darabra szelídült a hetente végzett ingatlan-értékbecslések száma - mondta a napilapnak az FHB illetékese. Ezen belül egyenlő mértékben csökkent a használt és az új lakásra kért hitelek száma. Ez az előre mutató index jól jelzi, hogy a jövőben is a jelenlegihez hasonlóan alacsony szintű hitelkiáramlásra lehet számítani, amit tovább mérsékel a szezonális hatás. Mire a mai hiteligényekből tényleges hitelfolyósítás lesz, addigra már februárt írunk.