Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megjelent a lakáshitel-rendelet

2003.12.13. 14:22
Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a támogatott lakáshitelekről szóló kormányrendelet. Ez sok, a szerdai kormánydöntés óta felmerült kétséget eloszlathat.
Mint az Index megírta, a kormány szerdán döntött úgy, hogy jelentős, az idei költségvetési is érintő megszorításokat tesz annak érdekében, hogy stabilizálja a forintot és a kamatokat. Ennek a megszorításnak volt a része a támogatott lakáshitelekről szóló rendelet módosítása.

Bizonytalanság

Az új szabályok értelmében, akik december 22-e után vesz fel lakáshitelt, arra az eddiginél kedvezőtlenebb feltételek érvényesek. Az új lakások kamattámogatása az öt éves állampapírok mindenkori másodpiaci hozamának 60 százaléka lesz, a használt lakások esetében 40 százaléka. Ez nyolc százalékos állampapír-piaci hozamnál nyolc százalékos ügyfélkamatot jelent új lakás, és 9,6 százalékosat használt lakás esetében.

A megszorítások bejelentése után azonban egyre több kérdés merült fel, amire kormányzati részről sokszor csak késve jött válasz. Az egyik ilyen kérdés az volt, hogy az állami támogatás csökkenésével, ki állja a már megkötött, egyéves kamatperiódusú szerződéseknél a jegybanki kamatemelés okozta különbözetet. Végül, egy egész napos gondolkodás után kiderült, hogy mindenki rosszabbul jár, a terheken közösen osztozik az állam, a bankok és az ügyfelek. Az azonban bizonyos, hogy a régi szabályok szerint kötött hitelek esetében a kamatplafon nem emelkedik hat százalék fölé.

Sorok

Egy nappal később az okozott zavart, hogy egy vesszőhiba miatt nem volt egyértelmű, mikorra kell beérkezni a földhivatalokba az ingatlanok adásvételi szerződésének. Az egyik változat szerint péntek, azaz december 12-e volt a határidő, a másik változat szerint december 22-e. A bizonytalanság miatt hosszú sorok alakultak ki a földhivatalok előtt.

Végül kiderült, hogy az adásvételi szerződések aláírásának határideje december 12, de a szerződéseket el december 22-ig kell eljuttatni a földhivatalokba.

A lakáshitelekről szóló rendelet módosítása ezek után jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet szövege eloszlathatja a még meglévő bizonytalanságot.