Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Lakáshitel-boom: külföldi források kellettek

2003.12.18. 14:32
Az idén a felügyelet szerint 200 milliárd forintra ugorhat a magyar bankrendszer összesített nyeresége. A PSZÁF jelentése alátámasztja azt lakáshitel-szigorítás melletti kormányzati érvelést, miszerint a lakosság eladósodása problémát komoly jelent.
A PSZÁF háromnegyedéves, szektorokat értékelő jelentéséből kiderül, hogy a bankszektor mérlegfőösszege szeptember végén 11884 milliárd forint volt, 16 százalékkal több, mint 2002 végén, a háromnegyedéves növekmény 1688 milliárd forint. Szepesi György, a felügyelet főosztályvezetője kiemelte, hogy a növekedés a hitelezés - főleg a lakáshitelezés - gyors felfutásának köszönhető, ám problémaként említette, hogy nyílt az olló a betét- és a hitelállomány között, így nagyösszegű külföldi forrás bevonására kényszerültek a hitelintézetek.

Kevesebb betét

Hasonló lakossági forráscsökkenés következett be más szektorokban is. A háztartások nettó betételhelyezési pozíciója a 2002 végi 2185 milliárd forintról idén szeptember végére 1754 milliárd forintra csökkent. A hitelezés bővülése nem okozta a portfólió minőségének romlását sőt, javított rajta, ugyanis friss kihelyezések történtek.

A bankok tőkeellátottsága stabil, a fizetőképességi mutató (korábban tőkemegfelelési mutató) a tavaly év végi 13 százalékról 13,71 százalékra javult. Az eredményesség rendkívül jó, év végére Szepesi becslése szerint kétszázmilliárd forint lehet magyar bankrendszer adózás előtti eredménye, a háromnegyedéves 192 milliárd forint után. Ez utóbbi 53,6 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál.

Több hitel

A kamatmarzs csupán 0,18 százalékponttal mérséklődött, amiben jelentős szerepet játszott a korábban rendkívül nagy lakáshitel-kamatkülönbözet. A 31 magyarországi biztosítótársaság összesített mérlegfőösszege 1131 milliárd forint volt szeptember végén, ötödével több, mint tavaly.

A magánnyugdíjpénztárak tagjai az első kilenc hónapban az egy évvel korábbinál 46 százalékkal több, 39 milliárd forint befizetést eszközöltek, a pénztárak összesített vagyona pedig 19 százalékkal 527 milliárd forintra gyarapodott. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 408 milliárd forint vagyon felett rendelkeztek, ez a 2002. első kilenc havi értéket 29 százalékkal haladta meg.