Mátyás
-6 °C
1 °C

Rossz a lakáshitel-rendelet?

2004.01.14. 08:29
Utólagosan értelmezik a jelzáloghitelek kamattámogatásáról szóló rendeletet a bankokban és a Pénzügyminisztériumban.
A jelzáloghitelek kamattámogatásáról szóló rendelet utólagos értelmezése zajlik a napokban a bankok és a Pénzügyminisztérium között - tudta meg a Napi Gazdaság. A gondot az okozza, hogy a támogatás túl komplex - szinte követhetetlen - lett. Egyes szakértők szerint a jogszabály a jelenlegi formájában teljesen alkalmazhatatlan.

Alkalmazhatatlan?

A Napi Gazdaság információi szerint mivel az új kormányrendelet nincs összhangban a két korábbival, a jövőben problémák alakulhatnak ki az állami kamattámogatás elszámolását illetően. Ezt kell most értelmezéssel korrigálni, amire a PM-nek az áldását kell adnia, hogy az hosszú távon is alkalmazható legyen. Ugyanis a hitelek 10-20 évig futnak, de a jelzáloglevelek legfeljebb 5-10 éves futamidejűek, így a jogalkotóknak a lejárók helyett időközben kibocsátott jelzáloglevelekre is figyelemmel kell lenniük.

A probléma gyökere egyébként az, hogy az annuitással törlesztett hitelek mögött végtörlesztéses jelzáloglevelek állnak. A bankok a havi befolyó törlesztőrészletekből anélkül is nyújthatnak újabb hiteleket, hogy új jelzáloglevelet bocsátanának ki. Így egy régebben - például 2002-ben - kibocsátott jelzáloglevél mögött lehetnek június 16-a előtti, 2003. június 16-a és december 22-e közötti, tehát a tavaly nyáron módosított rendelet szerint, valamint a december 22-étől élő rendelet szerinti hitelek. Ebben az esetben az állami támogatást és az ügyfélnek felszámított díjakat (kamatot és kezelési költséget) három különböző szabály szerint kell kiszámítani.

A Pénzügyminisztérium szerint nem alkalmazhatatlan a lakáshitelekről szóló rendelet, a támogatási rendszer zökkenőmentesen működik. Mivel azonban a jelzálog támogatási rendszer bonyolult, a tárca tárgyalt a bankokkal, és a jövőben sem zárkózik el az egyeztetések elől.