Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megindult a hitelek átárazása

2004.01.20. 08:55
Kapcsolódók (1)
Mind több adós szembesül mostanában azzal, hogy bankja lakáshitelének eddigi kamatát emeli. A lépés azokat mindenképpen meglepezésként éri, akik figyelmetlenül szerződtek. A legjobb helyzetben jelenleg az ötéves kamatperiódust választók vannak.
A jegybanki kamatemelés után a bankok szinte kivétel nélkül emelték hitelkamataikat. Azt sem titkolták, hogy - ahol tehetik - a már felvett lakáskölcsönöknél is módosítanak a kondíciókon. Mára elég sok adós kapott ilyen jellegű értesítést.

Figyelmetlen ügyfelek

A gond csupán az, hogy nem egy ügyfél akad, aki nem olvassa el figyelmesen hitelszerződését, illetve később nem jól emlékszik annak tartalmára. Úgy gondolja például, hogy ő "hosszú távra" szerződött a bankkal, így annak nincs joga menet közben kamatot emelni.

A hitelek átárazódása legnagyobb tömegben az OTP Jelzálogbanknál jelentkezik, mivel a piac mintegy kétharmadát birtokló banknál az állomány húsz százaléka éves kamatperiódusú, kiegészítő kamattámogatású hitelből áll. Ennél a terméknél a hitel díja (kamat és kezelés költsége együtt) 4,5 százalékról 6 százalékra (négy százalék kamat, két százalék kezelési költség) emelkedett.

Még emelhetnek

Ám további másfél százalékos emelés lehetséges még, mert ennél a terméknél a plafon 7,5 százalék lehet - mondta lapunknak az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, Nagy Csaba. Mint kifejtette, nem tervezik a kamatok további emelését, de a lehetőséget nem zárja ki. Az átárazódásra akár minden hónapban más és más kamatokat állapíthatnak meg a bankok, az aktuális piaci körülményeket figyelembe véve - hangsúlyozták a Földhitel- és Jelzálogbanknál.

A hitelek átárazódása az FHB-nál a hitelállomány alig tíz százalékát érinti ebben az évben, mivel a bank eddig elsősorban az öt évig fix kamatozású konstrukciót részesítette előnyben. Januárban ennek a tíz százaléknak is csak egészen kicsiny részét lehetett volna átárazni, de az FHB ennek marginális jelentősége miatt nem nyúlt a régi hitelek kamatához. Ha a bank az átárazás mellett dönt, akkor a korábban felvett változó kamatozású hitelek kamata 5,25 százalék lenne, amihez 1,5 százalék kezelési költség járul. Ennyi volt a decemberi átárazódási kondíció is, ugyanis az átárazódások kamatlábát a banknál a legutoljára kibocsátott, egyéves kamatperiódusú jelzáloglevelek kamatlábához igazítják.

Ilyenre legutóbb novemberben hónapban került sor. Az FHB-nél csak a jelzáloglevél-kamattámogatású konstrukciók árazódnak át, mivel itt létezik egy-, öt- és tízévente változó kamatozású konstrukció is. Kiegészítő kamattámogatású hitelfajtát - szemben az OTP-csoporttal - a banknál csak ötéves kamatperiódusú változatban kínálnak. A HVB Jelzálogbank - tudtuk meg a vezérigazgatótól - nem árazta át januárban az éves kamatperiódusú hiteleket. Az, hogy ez az intézkedés februárban megtörténik-e, az aktuális refinanszírozási kamatszinttől és üzletpolitikai döntéstől is függ.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft