Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bankonként változik a lakáshitelek utáni adókedvezmény

2004.02.04. 08:28
Kapcsolódók (1)
Megkezdték a bankok a lakáshitelek után járó adókedvezmény-igazolások postázását. Az ügyfeleket arról tájékoztatják, hogy a tavaly vagy korábban felvett lakáshitelek 2003-ban megfizetett törlesztései mekkorák voltak, ami alapján kiszámítható az igénybe vehető adókedvezmény. A beszámítható tételek köre azonban bankonként eltérő lehet.
Alapértelmezésben az adókedvezmény az adóévben (ez esetben 2003. január 1-je és december 31. között) befizetett tőke-, kamat- és kezelésiköltség-törlesztés után jár. Ennek 40 százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint kapható vissza, most utoljára, mert 2004-től ez a kedvezmény csökken.

Eltérő banki gyakorlat

A tavaly kötött hitelszerződéseknél ezenfelül a hitel folyósításához kapcsolódó tételek is beszámítanak. A személyi jövedelemadóról szóló törvény ezeket járulékos költségeként említi, s a kezelési költség is ez utóbbiba tartozik. Az APEH értelmezésében a 2003/44-es adóhatósági iránymutatás módosítása szerint járulékos költség lehet a lakás értékét megállapító banki szakértő díja (értékbecslési díj) és a hitelfolyósításkor felszámolt egyszeri hitelfolyósítási díj - de csak akkor, ha a bank által kiadott igazolásban szerepel.

A bankok gyakorlatára jellemző, hogy az ingatlan értékbecslési díját jellemzően nem veszik bele a szerződésbe, mert ezt a költségelemet jóval a szerződéskötés előtt kell megfizetni, így nem is számítható be a kedvezménybe. Ezt a gyakorlatot folytatja az Erste Bank, az FHB és a HVB Bank. Ez utóbbi pénzintézet arról tájékoztatott, hogy a hitelbírálati díj vagy a késedelmi kamat sem tartozik ide.

A K&H Banknál ellenben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szerződésben szereplő tételek között megtalálható a tőke, a kamat, a kezelési költség, a folyósítási jutalék és az adminisztrációs díj. (Ez lefordítható áthidalókölcsön-kamatnak is.) Az OTP Bank tájékoztatása szerint a társaság üzletszabályzata értelmében az esedékes havi törlesztőrészletek a tőkén kívül a szerződésszerű teljesítés esetére érvényesítendő ügyleti kamatot és a kezelési költséget foglalják magukban.

A törlesztőrészleteknek nem része a felmerülő értékbecslési díj, a folyósításkor felszámított folyósítási jutalék, valamint a rendelkezésre tartási jutalék; ezeket az összegeket a bank egyszeri díjként számolja el. A járulékos költségek az APEH szerint akkor vehetők figyelembe, ha a hitelszerződés számszerűen meghatározza azokat, s ha az a törlesztés része. Ha a szerződés csak erre való utalást tartalmaz, s a banki üzletszabályzat rendelkezik a járulékos költségek mértékéről, azok akkor is figyelembe vehetők.

Drasztikus változás

Az APEH világossá teszi, hogy a kötelező életbiztosítási díj, valamint a közjegyzői díj nem tekinthető járulékos költségnek. Mindez igaz az állami kamattámogatású lakáscélú hitelekre, a lakás-takarékpénztártól felvett hitelre azonban nem (ellenben a lakástakaréktól felvett áthidaló hitelre már igénybe vehető). Munkáltatói lakáshitel után sem jár, ha azután a munkáltatót nem terheli adófizetés.

A kedvezményrendszer az idei évtől drasztikusan megváltozik. A jövőben csak az új lakás vásárlására szóló állami kamattámogatású hitelek után jár 40 százalékos adókedvezmény, használt lakás vásárlása vagy bővítés után csak 30 százalék, feltéve, ha a hitelösszeg az első esetben nem több mint 15 millió forint, a második esetben 10 millió forint. Ám mindkét esetben legfeljebb 120 ezer forint lehet a visszaigénylés maximuma.

A jövőben a maximum csak 3,4 millió forint bruttó jövedelemig vehető igénybe teljesen, illetve 4,4 millióig, ha a házastárs 6 hónapnál tovább gyesen volt. A kedvezményt a 3,4 millió, illetve 4,4 millió forint feletti jövedelem 20 százalékával csökkenteni kell. Így 4, illetve 5 milliós bérnél már nem jár. A kedvezmény a hitel első törlesztésének évében és még négy évig igényelhető. További - komoly - szigorítás, hogy a kedvezmény ezután nem osztható meg az adóstársak között. A kedvezmény egy magánszemély csak egy ingatlanhoz kapcsolódó egy hitelszerződése után jár.