Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Könnyen elérhető, drága hitelek

2004.02.06. 09:23
A korábbinál jóval egyszerűbben és rövidebb idő alatt juthat kölcsönhöz az, akinek szabadon felhasználható személyi hitelre van szüksége. Gondot jelent ugyanakkor, hogy a bankok drágán, esetenként 40 százalékot meghaladó teljes hiteldíjmutató mellett kínálják ilyen típusú termékeiket.
Az utóbbi években láthatóan enyhültek a hitelintézeteknél a személyi kölcsön igénylésének feltételei. A korábban mindenhol megkövetelt kezes ma már rendszerint csak különleges esetekben követelmény, és jóval rövidebb a hitelkérelem benyújtása és a folyósítás között eltelt idő is.

A bankok általában három- vagy ötmillió forintban húzzák meg a felső határt személyi hiteleiknél, maximum ötéves futamidő mellett. Az igénylővel szemben általánosan elvárt követelmények közé tartozik a devizabelföldi státus, a legalább néhány hónapos, folyamatos munkaviszony, a minimálbérnél valamivel magasabb havi jövedelem és az adós rendezett életvitelének bizonyítását igazolni hivatott kellékek - közüzemi számlák, munkahelyi és saját telefon, legalább néhány hónapos bankszámla - bemutatása. Többmilliós hitel felvételét persze most sem lehet elintézni minimálbér közeli jövedelemmel és néhány számla bemutatásával: ilyen öszegeknél adóstárs vagy kezes bevonása is szükséges.

Negyven százalékos kamat

Annak ellenére, hogy a személyihitel-konstrukciók jóval rugalmasabbá váltak a korábbiakhoz képest, az árukon nem nagyon igyekeznek változtatni a bankok. Az éves kamat szintje kisebb öszszegeknél 30 százalék közelében mozog, az egyéb költségeket is tartalmazó teljes hiteldíjmutató (THM) mértéke pedig meghaladhatja a 40 százalékot is. A kölcsönösszeg emelkedésével párhuzamosan olcsóbbá válik a hitel, ám a felszámított hiteldíj ilyen esetekben is pedzegeti a jegybanki alapkamat kétszeresét. A feltűnően magas árral a fedezet nélküli konstrukcióból eredő kockázatot kénytelen megfizetni az ügyfél. Az ártényező szerepe viszont ezeknél a kölcsönöknél is viszonylag alacsony, a potenciális adósokat inkább az adott kölcsönösszeg mellé rendelt havi törlesztőrészlet mértéke érdekli.

Az euró alapú konstrukciók megjelentek a piac ezen szegmensében is: ha az ügyfél hajlandó viselni az ebből eredő árfolyamkockázatot, a piacinál jóval kedvezőbb kondíciók mellett juthat hitelhez. A Kereskedelmi és Hitelbanknál 3 millió forintnak megfelelő összegű kölcsön igényelhető, a futamidő - a március 10-ig igényelt, egymillió forintnak megfelelő euró feletti kölcsönöknél - 72 hónap is lehet. A kamat változó, 1,2 millió forint, vagy a fölötti hitelösszegnél a mértéke évi 14 százalék. Az IEB ingatlanfedezet mellett kínálja euró alapú konstrukcióját. A változó kamatozású kölcsön induló éves kamata - három hónapos periódus esetén - 5,5 százalék. A futamidő egytől 20 évig terjedhet, az igényelhető kölcsönösszeget pedig 4000 és 40 ezer euró között határozták meg.