Július előtt nem várható a Széchenyi hitelkártya

2002.04.03. 14:46
A kormány közlésével ellentétben várhatóan nem májusban, hanem csupán június végén jelenik meg a Széchenyi hitelkártya - tudta meg a NAPI Gazdaság. A késés oka az, hogy a pénzintézeteknek - többek közt - még ki kell dolgozniuk az egyszerűsített hitelképesség-vizsgálat feltételeit.
A mikro-, kis- és középvállalkozások életét egyaránt megkönnyítő új hitelkonstrukciót az OTP, a Postabank, valamint a Kereskedelmi és Hitelbank kínálja majd - jelentette be tegnap a kormányszóvivő.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) által kiírt pályázaton összesen 12 hitelintézet vásárolta meg a tenderfüzetet, közülük öt pályázott, s végül e három bankkal sikerült megállapodni.

Egy éven át fél- vagy egymillió forintos hitelkeret

Az új konstrukció alapvetően egy éven belüli forgóeszköz-finanszírozó hitel. A hitelkártya-birtokosok számára egy éven át fél- vagy egymillió forintos hitelkeret áll rendelkezésre.

A hitel szerződés szerinti törlesztése esetén a hitelkeret egy éven keresztül negyedévenként újraindul, hitelképesség-vizsgálat nélkül. Egy év után azonban új hitelképesség-vizsgálat következik.

Már idén 25 ezer szerződést várnak

Az előzetes számítások szerint már ebben az évben mintegy 25 ezer szerződést kötnek, a teljes rendelkezésre álló hitelösszeg így év végére elérheti a 20-25 milliárd forintot.

A konstrukcióban induláskor várhatóan csak a kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ tagjai vehetnek részt. Széchenyi hitelkártyához olyan egyéni és társas vállalkozások, közhasznú társaságok juthatnak, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 250 főt.

A Széchenyi hitelkártyaprogram koordinatív, értékelő és elemző funkcióit a Kavosz Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Rt. látja el, és e vállalkozás áll közvetlen kapcsolatban a közreműködő bankokkal is. A Kavosz Rt. jelenleg tárgyalásokat folytat további érdekképviseletekkel a programhoz való csatlakozásról.

Az állam 5 százalékot áll a kamatból

A Hitelgarancia Rt. a hitelkeret 78 százalékáig készfizető kezességet vállal. A hitelgarancia-díj két százalékából az állam átvállalja az egyik százalékot, a hitelező bankok azonban egyelőre nem döntötték el, átvállalják-e a másikat.

A hitelkamat a három hónapos bankközi kamatláb (Bubor) + öt százalék + egy százalék kezelési díj. Ebből az állam a középső tételt állja, így a hitelfelvevő számára a mostani kamatszint 8,4 + 1 százalékot tesz ki. Ehhez jön az éves kártyadíj, amely várhatóan 10-20 ezer forint lesz.

Az előzetes elképzelések szerint a rendszer 5 százalék alatti bukási aránnyal működtethető.  • Biztosítás