Krisztina
18 °C
24 °C

Nyaralás hitelre

2004.03.19. 09:00
Negyven százalékos önrésszel 35 százalékos kamatra lehet felvenni hitelt az Ibusz irodáiban.
Utazási hitelt kínál az Ibusz a Credigen Bankon keresztül. A legalább 40 százalékos önrészt feltételező, egyszerű konstrukciójú kölcsönt hétfőtől lehet igényelni az Ibusz kirendeltségein. Az új kölcsöntől mindkét együttműködő partner érezhető forgalomnövekedést remél.

Hétfőtől az Ibusz valamennyi kirendeltségén igényelhető a Credigen Bankkal közös utazási hitel - jelentették be a két cég vezetői tegnapi közös sajtótájékoztatójukon. Az utazási kölcsön Nyugat-Európában évek óta népszerű konstrukciónak számít, ám az itthoni igényeket - tapasztalatok hiányában - egyelőre nehéz felmérni. Az új terméktől a Credigen mindenesetre 400-500 milliós forgalombővülést vár. (Ekkora volumen az Ibusz forgalmában is 5-7 százalékos emelkedést jelentene.)

A hitel feltételei egyszerűek és jól átláthatók: az eddigi Ibusz-gyakorlattal összhangban, foglaláskor most is az utazási ár negyven százalékának befizetését várják el az ügyféltől, amit a bank jelen esetben saját erőnek tekint. A fennmaradó rész a hitelezett összeg, amelynek tizede felel meg a tizenkét hónapos futamidő egy részletének. A hitel törlesztésének kezdetét az ügyfél választja meg, így az indulhat az utazás előtt, de lehetőség van az utazás után megkezdett törlesztésre is.

Bíró Gyulának, a Credigen Bank vezérigazgatójának tájékoztatása szerint előzetesen nagyjából 100 ezer forintos átlagos hitelösszeggel számolnak. Az utazási kölcsön teljes hiteldíjmutatója néhány százalékponttal kedvezőbb a klasszikus áruhitelekénél, 33-35 százalék körül alakul. A hitelbírálat az esetek döntő többségében azonnal - általában tizenöt percen belül - megtörténik, annak legfőbb alapja természetesen az igazolt jövedelem lehet. A minimálbérre bejelentett - rendszerint egyéni vagy társas vállalkozó - igénylő ezzel együtt nem esik el a kölcsön felvételének lehetőségétől, hiszen ötven százaléknyi önerő meglétekor eltekintenek a jövedelemvizsgálattól is.