16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Devizahitel árfolyamkockázat nélkül

2006.02.20. 13:14
Árfolyamgarantált, svájci frank (CHF) alapú lakás és jelzálog-fedezetű hitelt kínál hétfőtől az OTP Bank- jelentette be Lantos Csaba, a pénzintézet vezérigazgató helyettese. Egy 5 millió forintos lakáshitelnél húszezerbe kerül a biztonság. Az OTP Csoport lakáshitel állománya 2005 végén 1055 milliárd forintra rúgott, amely 46 százalékos piaci részesedést jelentett számára.
Az árfolyam-garancia a legalább 10 éves futamidejű CHF-hitelekre szól. Aki az árfolyamgarantált terméket választja, annak a 166 forintos árfolyam felett nem követi le a bank a forint gyengülését. A garancia 2008. januárjáig érvényes. Lantos Csaba hangsúlyozta, ennek azért van időszerűsége, mivel van kockázata annak, hogy a forint árfolyama gyengül. A választások utáni esetleges forintgyengülés védelmére szolgálhat az garancia. Jelenleg az új jelzáloghitelek több, mint 90%-át adja a deviza, miközben ezen belül a CHF dominál (94%).

Kondicíók
kamat (évi): 3,70% kezelési költség (havi): 0,17% hitelkeretbeállítási jutalék (a hitelösszeg százalékában): 1,9%, min. 90 CHF hitelkeretbeállítási jutalék Fészekrakó konstrukció esetén: 1,4% a hitel összege: min. 1 millió Ft., max. 30 millió Ft futamidő: min. 10 év, max. 25 év

A bank az árfolyamgaranciát lefedezi a piacon, s ennek költségeit átterheli a garanciát választó ügyfeleire. Egy lakásépítési hitel esetén az árfolyamgarancia mintegy negyed százalékkal emeli meg a törlesztőrészletet. Az árfolyamgarancia ára a hitelkeret-beállítási jutalék 0.4 százalékpontos megemelkedése. Egy 5 millió forintos lakáshitelnél így húszezerbe kerül a biztonság.

Február 20-tól a bank átvállalja a szerződéskötéskor fizetendő közjegyzői és az értékbecslési díjat (1 ingatlan esetén), ez egy 5 millió forintos hitel esetében akár 80 ezer forint kedvezményt jelent az ügyfél számára. Ez az akció március 31-ig érvényes.

Az OTP Bank január 16-án indította el az OTP Életjáradék Zrt. Szolgáltatásait. Jelenleg mintegy 2 milliárd forintnyi ingatlanra érkezett be igény a társasághoz. Az átlagos felkínált ingatlanok értéke az OTP Bank piaci várakozása felett van. A szolgáltatás jelenleg az OTP Bank 8 budapesti fiókjában érhető el. Március végén az országos hálózatban is elérhetővé válik a termék.

A lakossági üzletág vezetőjeként Lantos Csaba fontosnak tartotta kiemelni, hogy 1 millió fölé nőtt az OTP Direkt ügyfeleinek száma. Az OTP ügyfelei harmada rendelkezik elektronikus hozzáféréssel (call-center, internet), így az összes utalás több mint fele zajlik már rajta keresztül. Az 1 millióból 428 ezer ügyfélnek van internetes, 772 ezernek telefonos, és 591 ezernek mobil hozzáférése.

Svájci kamathelyzet és frankárfolyam
"Szinte biztosra vehető, hogy a svájci monetáris tanács már a március 16-i ülésen újabb negyed százalékkal megemeli a jelenlegi 1,0%-os alapkamatot, s ezen felül, év végéig még legalább további egy 25 bázispontos monetáris szigorítást várunk, melyet júniusra valószínűsítünk" -- áll a CIB ma kiadott elemzésében. A bank szakértői nem zárnak ki akár egy ezen felüli, harmadik negyedszázalékos emelést sem, szeptemberben. A CIB emlékeztet: a gyorsuló gazdasági növekedés ellenére az inflációs helyzet Svájcban továbbra is kedvező - meglehetősen nagy mozgásteret adva ezzel a monetáris döntéshozatalnak. A decemberi kamatemelést, és a soron következő monetáris szigorításokat nem az inflációs folyamatok kényszerítik ki - hiszen sem a keresleti, sem pedig a kínálati oldalon nincsen jelen veszélyes mértékű árszínvonal-változásoknak. Ugyanakkor a kétszázalékos gazdasági növekedés mellett az egyszázalékos kamatszint azt jelenti, hogy a reálkamatok értéke a nullázhoz közelít. A CIB szerint a következő hetekben a frank/forint keresztárfolyam pedig 158,0-163,0 között ingadozhat. Az árfolyam az elmúlt egy évben 156-166 forint/frank között mozgott.


  • Hírek
  • Hírek