Új lakáshitelek akciókkal

2006.03.07. 10:17
A bankok egymás után lépnek piacra rendkívül vonzó lakáskölcsön-ajánlataikkal, bár az akciós kamatok mellett nem árt a hiteldíjra is figyelni. Piaci újdonságként megjelent az első önerő nélküli hitelkonstrukció is.
Az Erste Bank a magyar piacon elsőként hajlandó akár teljesen önerő nélkül, plusz ingatlanfedezetet sem kérve, lakáshitelt nyújtani - jelentették be a pénzintézet tájékoztatóján. A bank emellett az április 30-ig igényelt kölcsönöknél a folyósítási jutalékot is elengedi. A kölcsön vonzerejét növelheti még, hogy öt év türelmi idővel is felvehető (ebben az időszakban csak a kamatokat kell fizetni), a maximális futamidő pedig - a szintén nem általánosan alkalmazott - 35 év.

A pénzintézetnél korrekt módon azt is elmondták, hogy a teljes vételárat (20 milliós lakásnál azért egymillió forinttal itt is rendelkeznie kell az igénylőnek) csak azoknál az ingatlanoknál finanszírozzák meg, amelyeknél a beruházó szerződött az Erstével. Egyéb lakásoknál is számíthatnak azonban az ügyfelek a hitelbiztosítéki érték (ez kurrens ingatlannál esetleg a vételár 90 százalékát is elérheti) erejéig kölcsönre. A konstrukció nyilvánvalóan válasz a szintén nullaszázalékos önerővel reklámozott lakáslízing-ajánlatokra. Azokhoz hasonlóan feltétel viszont, hogy az ügyfél megfelelően magas jövedelmet tudjon kimutatni.

Jövedelem sem kell

A lakáshitelezés terén beindult banki "gőzhenger" persze azoknak is kínál megoldást, akik nem tudnak vagy nem akarnak jövedelmet igazolni. A Raiffeisen Banknál most ezt akciós feltételekkel lehet igényelni: a svájcifrank-alapú kölcsönöknél a teljes hiteldíjmutató (thm) 6,33 százalék. Jövedelemigazolással ugyanez 5,3 százalékot tesz ki. A kamatok és díjak terén ma már annyi akció van, hogy szinte össze sem lehet számlálni. A HVB Bank megfelezett kamatlábat hirdet, ami a hitelösszegtől függően a svájcifrank-alapú kölcsönöknél évi 1,24-1,49 százalékos terhet jelent (a thm a pénzintézet honlapja szerint 5,79 százalékra rúg). Az MKB Bank a három hónapos kamatperiódusú, svájcifrank-alapú lakáshitelt kínálja akciós kamattal. A pénzintézet május 31-ig mindössze évi 1,4 százalékos (thm: 5,59-5,81 százalék) kamatlábat számít fel. A kölcsön 20 éves futamidejű lehet, az igényelt összeg kétmillió forinttól a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 80 százaléka (jövedelemigazolás nélkül 50 százaléka) erejéig terjedhet.  • Tippek
  • Hírek