Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Még mindig szeretjük a kölcsönöket

2007.02.01. 07:38
Újabb 950 milliárd forinttal gyarapították hiteleiknek összegét 2006-ban a hazai háztartások, adósságállományukon belül pedig továbbra is növekvő súlyt képviselnek a devizában - leginkább svájci frankban - nyilvántartott kölcsönök - derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból.

Az MNB szerint december végén összesen több mint 4700 milliárd forintnyi hitel volt kinn a szektornál, ez majdnem pontosan negyedével haladja meg az egy évvel korábbit. Ennek alapján úgy tűnik, egyelőre nem lankad az eladósodási kedv: igaz, a növekedés tavaly már nem volt olyan egyenletes, mint a megelőző években.

Nem lakásra, fogyasztásra

A kölcsönökön belül viszonylag szolidabb mértékben emelkedett a lakáshitelek kihelyezett mennyisége: a nem egészen 2700 milliárdos év végi állomány 18,2 százalékos bővülésnek az eredménye. Annál gyorsabban gyarapodtak viszont a fogyasztási hitelek: mennyiségük egy év alatt több mint 40 százalékkal növekedett, így év végére meghaladta az 1700 milliárd forintot. A fogyasztási hitelek súlyának növekedése elsősorban az ingatlanfedezet mellett nyújtott, szabad felhasználású hitelek terjedésével magyarázható.

Szintén folytatódott tavaly a már korábban is megfigyelhető devizásodás a magyar háztartások kölcsöneinél: december végén már több mint 1600 milliárd forintnyi hitelt tartottak nyilván az ilyen típusú kölcsönöknél domináns svájci frankban, ez bő négyötödével haladja meg a 2005 végén regisztrált mennyiséget. A legszembetűnőbb emelkedés a svájci frankban nyújtott, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél következett be: állományuk év végén már megközelítette a 600 milliárd forintot, holott tizenkét hónappal korábban még mindöszsze 256 milliárdos állományt regisztrált az MNB. Hozzávetőleg háromnegyedével bővült a svájci devizában nyilvántartott lakáshitelek állománya is, így decemberben már meghaladta a 760 milliárd forintot.

Ráadásul az új kihelyezések - néhány hitelfajta kivételével - szinte teljes egészében svájci frankban történnek: a decemberig számított utolsó nyolc hónapban például havi 40-50 milliárd forintnyi svájcifrank-lakáshitelt vett fel a szektor, ez nagyjából megegyezik a teljes növekmény összegével. Ennek alapján nem meglepő, hogy a devizahitelek aránya az elmúlt két évben folyamatosan nő, egy hónappal ezelőtt több mint háromszorosa - 40 százalékot meghaladó - volt a 2004 decemberinek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?