István, Vajk
19 °C
33 °C

Még mindig szeretjük a kölcsönöket

2007.02.01. 07:38
Újabb 950 milliárd forinttal gyarapították hiteleiknek összegét 2006-ban a hazai háztartások, adósságállományukon belül pedig továbbra is növekvő súlyt képviselnek a devizában - leginkább svájci frankban - nyilvántartott kölcsönök - derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból.

Az MNB szerint december végén összesen több mint 4700 milliárd forintnyi hitel volt kinn a szektornál, ez majdnem pontosan negyedével haladja meg az egy évvel korábbit. Ennek alapján úgy tűnik, egyelőre nem lankad az eladósodási kedv: igaz, a növekedés tavaly már nem volt olyan egyenletes, mint a megelőző években.

Nem lakásra, fogyasztásra

A kölcsönökön belül viszonylag szolidabb mértékben emelkedett a lakáshitelek kihelyezett mennyisége: a nem egészen 2700 milliárdos év végi állomány 18,2 százalékos bővülésnek az eredménye. Annál gyorsabban gyarapodtak viszont a fogyasztási hitelek: mennyiségük egy év alatt több mint 40 százalékkal növekedett, így év végére meghaladta az 1700 milliárd forintot. A fogyasztási hitelek súlyának növekedése elsősorban az ingatlanfedezet mellett nyújtott, szabad felhasználású hitelek terjedésével magyarázható.

Szintén folytatódott tavaly a már korábban is megfigyelhető devizásodás a magyar háztartások kölcsöneinél: december végén már több mint 1600 milliárd forintnyi hitelt tartottak nyilván az ilyen típusú kölcsönöknél domináns svájci frankban, ez bő négyötödével haladja meg a 2005 végén regisztrált mennyiséget. A legszembetűnőbb emelkedés a svájci frankban nyújtott, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél következett be: állományuk év végén már megközelítette a 600 milliárd forintot, holott tizenkét hónappal korábban még mindöszsze 256 milliárdos állományt regisztrált az MNB. Hozzávetőleg háromnegyedével bővült a svájci devizában nyilvántartott lakáshitelek állománya is, így decemberben már meghaladta a 760 milliárd forintot.

Ráadásul az új kihelyezések - néhány hitelfajta kivételével - szinte teljes egészében svájci frankban történnek: a decemberig számított utolsó nyolc hónapban például havi 40-50 milliárd forintnyi svájcifrank-lakáshitelt vett fel a szektor, ez nagyjából megegyezik a teljes növekmény összegével. Ennek alapján nem meglepő, hogy a devizahitelek aránya az elmúlt két évben folyamatosan nő, egy hónappal ezelőtt több mint háromszorosa - 40 százalékot meghaladó - volt a 2004 decemberinek.