Szilárda
-4 °C
3 °C

Nyolc bank érdeklődik a diákhitelezés iránt

2002.07.22. 09:54
A diákhitelezésnek az államháztartást legkevésbé terhelő megoldását keresi a kormány, amely biztosítani szeretné a versenysemleges szabályozást, viszont el akarja érni, hogy a bankok is vállaljanak némi áldozatot az ügyfélszerzés fejében.
Csütörtökön tárgyalt először a Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium a diákhitelezés jövőjéről. A Napi Gazdaság értesülései szerint nyolc bank - az ING, a Takarékbank, az OTP, az Erste Bank, a K&H, a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Budapest Bank és az ÁÉB - érdeklődik a hitelfelvevők számláinak vezetése iránt; a bankok és a kormány közötti munkamegosztás azonban még nem dőlt el.

A diákhitelezés finanszírozásának jövőjével kapcsolatban több koncepciót vizsgálnak az illetékes tárcák. Az egyik lehetőség szerint az állam garanciájával az Állami Követeléskezelő Központ bocsátana ki kötvényt 30-50 milliárd forint értékben a Diákhitel Központ Rt.(DHK) hitelezési tevékenységének finanszírozására, a bankok pedig üzletrészt vásárolhatnának a DHK-ban. Ennek fejében a részt vevő bankok esetleg előnyhöz juthatnának a hallgatók folyószámláinak vezetésében.

Állami garancia?

Sokan megkérdőjelezik ugyanakkor, hogy érdemes kizárólag a diákhitelezésre fenntartani egy veszteséges kvázi hitelintézetet. Gazdaságosabb és piacbarátabb megoldás lenne, ha az állam garanciával támogatná a diákhitelezést. Ebben az esetben a diákhitel visszafizetésével elmaradó adósok helyett fizetne a bankoknak.

A bankok rövid távon saját forrásaikból finanszíroznák az így kockázatmentessé tett hitelt. Hosszabb távon ennél a konstrukciónál is kötvénykibocsátással finanszíroznák a diákhitelezést.

A diákok nem járhatnak rosszabbul

A Napi Gazdaság kérdésére a Pénzügyminisztérium csupán annyit szögezett le: függetlenül attól, hogy a diákhitelezés támogatását és folyósítását milyen konstrukcióban oldják meg a jövőben, a már diákhitellel rendelkezők és a hitelt ezután felvevő diákok sem járhatnak rosszabbul jövőben, mint a jelenlegi feltételek fenntartása mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!