Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Olcsóbbak lettek a forinthitelek

2005.08.19. 08:20
A jegybanki kamat szintjének folyamatos apadása mérsékelte a támogatott és a deviza alapú lakáshitelek törlesztőrészletei közötti rést, sőt az új lakáshoz igényelhető kölcsönöknél az előbbiek javára kezd billenni a mérleg. Ezzel együtt a svájci frank alapú hitelek többnyire még olcsóbbak a támogatottaknál, ráadásul a bankok rendre a devizahitelekhez kapcsolják akciós ajánlataikat.

Némileg olvadt a támogatott és a deviza alapú lakáshitelek törlesztőrészletei közötti különbség - legalábbis erről tanúskodnak a bankok internetes honlapjain található hitelkalkulátorok. A támogatott kölcsönök ugyanakkor még mindig csak az új lakások vásárlásánál vagy építésénél jelentenek igazi alternatívát, a használt lakások iránt érdeklődők még mindig jobban járnak, ha euróban vagy svájci frankban próbálnak meg hitelhez jutni. (Ezt a tendenciát erősíti az is, hogy még mindig érvényben van a használt lakások vásárlásához igényelt, támogatott kölcsönökhöz rendelt ötmillió forintos hitelplafon.)

Új lakások

Az új lakásoknál láthatóan változott a helyzet, hiszen néhány hónappal ezelőtt még csak egy-két hitelintézet árulta alacsonyabb törlesztőrészlet mellett támogatott kölcsöneit, mint a deviza alapúakat. Ma a legtöbb banknál - a teljes hiteldíjmutató (THM) számításánál elfogadott 20 éves futamidejű, ötmillió forintos összegű - támogatott hitel havi törlesztőrészlete alacsonyabb vagy elhanyagolható mértékben magasabb, mint ha az adós euróalapon igényelné a kölcsönt. A svájci frank alapú hiteleknél ugyanakkor még mindig árnyaltabb a kép, csak két-három hitelintézet akad, amely a támogatott, új lakáshoz felhasználható kölcsönét alacsonyabb törlesztőrészlet mellett kínálja. (A korábbiakhoz képest ez is előrelépésnek tekinthető, hiszen néhány hónappal ezelőtt csak az FHB kínált új lakáshoz igényelhető hiteleinél alacsonyabb forint-törlesztőrészletet.)

A támogatott konstrukciók terjedésének ugyanakkor az új lakáshoz felvehető kölcsönöknél is vannak korlátai: a bankok beszámolója szerint ugyanis a szigorú számlaadási szabályok miatt sok építkező ügyfél inkább a szabad felhasználású, deviza alapú hitelt választja, mint a támogatott konstrukciók valamelyikét.

Nagy kereslet

A deviza alapú konstrukciók malmára hajtja a vizet az is, hogy a bankok - látván a dömpingszerű, óriási ütemben növekvő keresletet - kizárólag e konstrukciók mellé rendelnek akciós ajánlatokat. Az Általános Értékforgalmi Bank az euró és a svájci frank alapú lakáshitelét is akciós kamattal kínálja, de alacsonyabb terhekkel kell számolniuk a hitelintézetnél a szabad felhasználású devizahiteleket igénylő ügyfeleknek is. Az Erste az euró alapú lakáshitelt igénylő ügyfeleinek téríti vissza az ingatlanszakértői - a kedvezmény egy ingatlanra vonatkozik -, illetve a közjegyzői díjat is. (A kedvezményeknek értelemszerűen feltétele, hogy meghatározott időn belül szerződéskötésre kerüljön sor.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Eladó házak az ország első számú térképes ingatlanportálján.
  • Kedvező lakáshitelek egy helyen, új vagy akár használt lakásra is.
  • Több tíz ezer eladó ingatlan egy helyen, térképen.