Aliz
6 °C
14 °C

Megugrottak a jelzáloghitelek

2004.07.06. 08:26
Összesen 200 milliárd forinttal emelkedett az első félévben a három hazai jelzálogbank hitelállománya, igaz, az összeg fele a tavalyi év végén, a kamattámogatások visszavágása előtt iktatott hitelkérelmekhez kapcsolódik.
Tekintélyesen, mintegy 200 milliárd forinttal emelkedett a három jelzálogbank hitelállománya az első félévben, így mára az összesített lakossági tartozás 1141 milliárd forintra rúghat - tudta meg a Napi Gazdaság. Ez a mutató tavaly év végén még csupán 945 milliárd forint volt - persze ezekben csak forintalapú hitelek szerepelnek. Az OTP Jelzálogbanknál (OTPJ) értesüléseink szerint 715 milliárdra, az FHB-nál piaci adatok elemzésével nyert számítások alapján 366 milliárd körülire, a HVB Jelzálogbanknál pedig 60 milliárdra nőtt az ügyfelek tartozása.

A PM is segített

A jó eredményben persze a Pénzügyminisztérium decemberi húzása is nagy szerepet játszik: korábbi banki közlések szerint az elmúlt év utolsó hónapjában, az állami kamattámogatás visszavágása előtt befogadott hitelkérelmek állományértéke 100 milliárd fölött alakult. Ez elsősorban előrehozott hiteligénylés volt; az év eleji pangás a hitelezésben ezzel és a magasabb kamatokkal is magyarázható.

Ezt leszámítva tehát az idei bővülés csak a fennmaradó másik százmilliárd, vagyis innen nézvést már nem annyira jelentős az első féléves bővülés. Még hátravan azonban az év csaknem fele, s ha a jelzálogbankok idén megkezdik a devizaalapú jelzáloghitelek refinanszírozását, akkor javulhat a teljesítés, azaz a legutolsó, már-már pesszimista - vagy inkább csak reálisan alultervezett - 2004-es üzleti célt túlteljesíthetik. Az FHB például idén 30 százalékos bővülést tervezett be a közgyűlésen elhangzottak szerint, de a féléves teljesítés - a jelzáloglevél-kibocsátás alapján számolva - ennél nagyobb, 45 százalék körül jár.

A HVB Jelzálogbank 39 százalékos növekedése szintén rendkívül dinamikus, míg az OTPJ 18 százalékos növekedése csak ütemében kisebb, abszolút értékben a 200 milliárdos piaci bővülésből egymaga 109 milliárdot hozott. Adataink alapján a piaci erőviszonyokban a legjelentősebb változás a HVBJ kisebb előretörése volt. A HVBJ-nek a fentebb számolt lakossági üzletága mellett van ingatlanprojekt-hitele is, ennek állománya a 2003 végi 6,6 milliárdról 9,425 milliárdra nőtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?