Vazul
10 °C
25 °C

Megugrottak a jelzáloghitelek

2004.07.06. 08:26
Összesen 200 milliárd forinttal emelkedett az első félévben a három hazai jelzálogbank hitelállománya, igaz, az összeg fele a tavalyi év végén, a kamattámogatások visszavágása előtt iktatott hitelkérelmekhez kapcsolódik.
Tekintélyesen, mintegy 200 milliárd forinttal emelkedett a három jelzálogbank hitelállománya az első félévben, így mára az összesített lakossági tartozás 1141 milliárd forintra rúghat - tudta meg a Napi Gazdaság. Ez a mutató tavaly év végén még csupán 945 milliárd forint volt - persze ezekben csak forintalapú hitelek szerepelnek. Az OTP Jelzálogbanknál (OTPJ) értesüléseink szerint 715 milliárdra, az FHB-nál piaci adatok elemzésével nyert számítások alapján 366 milliárd körülire, a HVB Jelzálogbanknál pedig 60 milliárdra nőtt az ügyfelek tartozása.

A PM is segített

A jó eredményben persze a Pénzügyminisztérium decemberi húzása is nagy szerepet játszik: korábbi banki közlések szerint az elmúlt év utolsó hónapjában, az állami kamattámogatás visszavágása előtt befogadott hitelkérelmek állományértéke 100 milliárd fölött alakult. Ez elsősorban előrehozott hiteligénylés volt; az év eleji pangás a hitelezésben ezzel és a magasabb kamatokkal is magyarázható.

Ezt leszámítva tehát az idei bővülés csak a fennmaradó másik százmilliárd, vagyis innen nézvést már nem annyira jelentős az első féléves bővülés. Még hátravan azonban az év csaknem fele, s ha a jelzálogbankok idén megkezdik a devizaalapú jelzáloghitelek refinanszírozását, akkor javulhat a teljesítés, azaz a legutolsó, már-már pesszimista - vagy inkább csak reálisan alultervezett - 2004-es üzleti célt túlteljesíthetik. Az FHB például idén 30 százalékos bővülést tervezett be a közgyűlésen elhangzottak szerint, de a féléves teljesítés - a jelzáloglevél-kibocsátás alapján számolva - ennél nagyobb, 45 százalék körül jár.

A HVB Jelzálogbank 39 százalékos növekedése szintén rendkívül dinamikus, míg az OTPJ 18 százalékos növekedése csak ütemében kisebb, abszolút értékben a 200 milliárdos piaci bővülésből egymaga 109 milliárdot hozott. Adataink alapján a piaci erőviszonyokban a legjelentősebb változás a HVBJ kisebb előretörése volt. A HVBJ-nek a fentebb számolt lakossági üzletága mellett van ingatlanprojekt-hitele is, ennek állománya a 2003 végi 6,6 milliárdról 9,425 milliárdra nőtt.