Mátyás
-6 °C
1 °C

Emelhetik a korhatárt az állami garanciás hiteleknél

2005.01.13. 14:48
Lakásépítésnél csak azok kaphatnak kedvezményesen lakáshitelt, akik az APEH által megbízhatónak minősített cégtől hoznak számlát az elvégzett munkáról, illetve a felhasznált anyagról. Elképzelhető, hogy a kormány megemeli az állami garanciás hitelre jogosultak körét.
Mivel nyitott a Fészekrakó program, elképzelhető, hogy növelik a korhatárt az állami garanciás lakáshiteleknél, így 35 év alattiak is igénybe vehetik az új lehetőséget - mondta az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A koncepcióhoz bármikor hozzá lehet nyúlni, a korhatár emelése attól függ, hogy mennyire lesz sikeres.

Az új koncepcióra 30 milliárd forintot szán az állam, ezen belül azonban átcsoportosíthatók az összegek attól függően, hogy mire van nagyobb igény.

Megemelt szocpol

Az állami garancián kívül több kedvezményt is igénybe vehetnek a harminc év alatti párok, házaspárok, gyermeket egyedül nevelők. Fontos változás, hogy önrésznek számít a lakásépítési kedvezmény, az önkormányzati-, munkáltatói támogatás. A lakásépítési kedvezmény olyan vissza nem térítendő támogatás, amelyet gyermeket nevelő családok, személyek, valamint gyermeket vállaló fiatalok kapnak meg. A most megemelt szocpol támogatás összege egy gyermek után 900 ezer forint, két gyermek után 2,4 millió forint.

A támogatás teljes összegét lehet igényelni új lakás építésénél, illetve vásárlásánál. A támogatás fele (félszocpol) igényelhető lakás bővítésére, és három gyermekes családoknál használt lakások vásárlására. Harminc év alatti párok esetében kétgyermekes családok is megkaphatják a félszocpolt használt lakás vásárlásánál.

A lakásépítési kedvezmény alanyi jogon jár, vagyis mindenki, aki a most meghozott rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel, megkapja a támogatást.

Számlaköteles építkezés

A kormány lakásépítéseknél vissza szeretné szorítani a feketegazdaságot, ezért lakáshitelek igénybevételénél az építési költségek 70 százalékáról számlát kell adni. A számlákat az APEH felülvizsgálhatja.

Az adóhatóságnál lesz egy lista, melyre feliratkozhatnak az építőipari és építőanyag-ipari cégek. Ezek ezentúl biztos cégeknek számítanak, vagyis kiadhatnak számlát. Ha valaki máshonnan hoz számlát, azt nem fogadja el az APEH, így bukik a kedvezményes hitel. Az adóhatóságnál folyamatosan bővül a lista, naponta frissül majd. Ezen kívül archiválják is, tehát visszakereshető lesz.