Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Új szereplő a hitelpiacon

2006.11.27. 12:05
Bár a magyaroszági hitelpiac viszonylag telítettnek számít, újabb és újabb cégek döntenek úgy, hogy még van hely egy új szereplõnek. Most Európa egyik vezetõ bankcsoportja, a Société Générale döntött úgy, hogy a magyar piacra lép. A vállalat HitEx Zrt. néven kezdte meg mûködését szeptemberben, gyorsaságával és olcsóságával szeretne kitûnni a többi hitelintézet közül.

Míg 2005-ben Magyarországon a teljes lízingpiac forgalmának 69 százalékát a személygépkocsi-finanszírozás tette ki, a korábbi EU-tagállamokban ez a szegmens mindössze 25 százalékos részarányt mutat. A bankok nagyjából azonos feltételekkel és kockázatvállalás mellett biztosítják (például õk is hitelt vesznek fel) a hitelkihelyezéshez szükséges tõkét.

Legjellemzõbb hiteltípusok

A pénzügyi szakemberek szerint az elmúlt években megnõtt a hitelszolgáltatások között az áruhitelek, a személyi kölcsönök és a hitelkártyák jelentõsége, és valamelyest csökkent a személygépkocsi-finanszírozás. Az utóbbi években megduplázódott a személyi hitelek piaca, a hitelkártyapiac pedig hatszoros növekedést ért el - közölte Yvan Husson, a HitEx Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Az áruhitelek piaca az elmúlt években folyamatosan nõ, bár ez a növekedés csökkenõ tendenciát mutat, és egyes szakértõk véleménye szerint az állomány az elkövetkezendõ években fogja elérni a maximumot, körülbelül 100 milliárd forintos nagyságrend körül.

A személyi hitelpiac hitelállománya a becslések szerint 2005-ben 170-180 milliárd forint volt, növekedése az áruhitelekhez hasonlóan csökkenõ tendenciájú, a belátható 3-5 éves periódusban mintegy 55-60 milliárd forintos növekedés prognosztizálható. Általánosságban elmondható, hogy ugrásszerûen megnõtt a lakosság eladósodottsága, jelentõsen bõvült a banki hitelállomány.

Fejlett piac

A magyar hitelszolgáltatók piaca ugyan telített, de az Európai Unió új tagállamai közül Magyarország a második legfejlettebb a fogyasztási hitelek piacán - hangzott el a HitEx Zrt. nyitó sajtótájékoztatóján. A magyar piacot elsõsorban a nagy bankok uralják, sõt, a piac 72 százalékát három nagy bank mondhatja magáénak. A stabil magyar gazdaság, a kedvezõ gazdasági adatok megfelelõ piaci hátteret nyújtanak a nemzetközi befektetõk számára. Ennek ellenére a Yvan Husson úgy gondolja, hogy még van helye új szereplõnek, fõleg azért, mert a magyarországi GDP-arányos hitelállomány 23 százalékos, ez nagyjából a fele az EU- átlagnak, harmada a britnek. A francia Société Générale az eurózóna egyik meghatározó pénzintézete, 76 országban több mint 19 millió ügyféllel, és alkalmazottainak száma meghaladja a 103 ezret - mutatta be a bankcsoportot Jean-Francois Gautier, Société Générale DSFS üzletág-vezérigazgatója. A bankcsoport leányvállalatain keresztül már érdekelt a régió több országában.

A Société Générale az Oster Lízing Rt. felvásárlásán keresztül lépett a magyarországi piacra. Ezzel a bank egy már jól mûködõ portfoliót vett át. Az Oster Lízing 1989 óta foglalkozott személy- és haszongépjármûvek, gépek és termelõ berendezések, illetve ingatlanok forint- és svájcifrank-alapú lízingelésével. A lízingcég Magyarország legnagyobb magánkézben lévõ lízingcége volt. A Société Générale 2006 júliusában megvásárolta az Oster Lízing Rt.-t, így a cég 2006 szeptemberétõl mint HitEx Zrt. mûködik tovább a nemzetközi Consumer Finance Holding tagjaként.

Piaci szolgáltatások

A hitelpiacon nyújtott szolgáltatások magas minõségûek, az ügyfelek nagy elvárásokat támasztanak a pénzügyi szektor szereplõi iránt. A HitEx Zrt. célja, hogy minél jobban megfeleljen az ügyfelek növekvõ igényeinek, gyors és rugalmas szolgáltatásokat nyújtson, maximálisan alkalmazkodva a fogyasztói követelményekhez. Ehhez megfelelõ hátteret nyújt a Société Générale pénzügyi tapasztalata, regionális szerepe és finanszírozói háttere. A vállalat erõsíteni kívánja piaci pozícióit az autófinanszírozás területén.

Ezzel párhuzamosan a cél a lehetõ leggyorsabban bõvíteni a további pénzügyi szolgáltatásokat, elsõként a személyikölcsön-üzletágat, majd az áruhitelezést. Az autófinanszírozás területén az Oster Lízing Zrt. által szerzett tapasztalatot kihasználva kívánja bõvíteni szolgáltatásait a vállalat. A gépjármûlízing területén a cél a létezõ autóhitelezés mellett a már beindult üzletágak, a motor- és hajólízing fejlesztése. Az elsõ idõben célzottan kívánja lépcsõzetesen felépíteni a termékskálát. A közeljövõben elindítják a repülõgép-finanszírozást, amely ugyan Magyarországon még nem elterjedt, de a francia tapasztalatokra és szaktudásra hagyatkozva a pénzügyi szolgáltató bízik a luxuscikk-finanszírozás elõtérbe kerülésében.

Forint és euró alapon

A Société Générale-tól kapott kedvezõbb refinanszírozási feltételek miatt a HitEx Zrt. kedvezõbb kondíciókkal ajánlhat finanszírozási lehetõségeket ügyfeleinek és partnereinek. Az új refinanszírozásnak és az új termékeknek köszönhetõen a kihelyezéseik száma megduplázódott szeptember óta az autóüzletágban. A HitEx Zrt. által nyújtott pénzügyi szolgáltatások hitelkonstrukciói a partnerektõl, a termékektõl (promóciós ajánlat, futamidõ) és az ügyfelek fizetési jellemzõitõl függnek elsõsorban. A hitelek forint és euró alapú hiteltörlesztésekre épülnek, és mivel kezelési költség nélküliek, a többi hitelszolgáltatóhoz képest jelentõs versenyelõnnyel bírnak. A hitelintézetnél az ügyfél elvárásai szerint rugalmasan változtathatják a futamidõt és a havi törlesztõrészletet.

A HitEx Zrt. a közeljövõben öt újabb központ nyitását tervezi: Pécsett, Debrecenben, Gyõrben, Szegeden és még egy továbbit a fõvárosban (ez utóbbi 2007 februárjában nyílik a WestEnd City Centerben). Az új irodák elsõsorban autófinanszírozással foglalkoznak majd.