Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Gyorsan csökken a földhivatali hátralék

2004.02.16. 09:05
Az utóbbi hónapok fejlesztéseinek köszönhetően az ország tizennégy megyéjében már nincs ingatlan-nyilvántartási hátralék.
Az utóbbi hónapok fejlesztéseinek köszönhetően az ország tizennégy megyéjében már nincs ingatlan-nyilvántartási hátralék - jelentette ki Berczi Norbert, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogi és igazgatási helyettes államtitkára. A múlt év végén, a lakáshitelek állami támogatásának új szabályozása hatálybalépése, december 22-e előtt különösen nagy volt a hivatalok forgalma.

A vidéki hivatalok segítenek a fővárosnak

A további lefaragás jegyében mostantól a vidéki földhivatalok is segítenek a fővárosi akták feldolgozásában, mivel a legnagyobb elmaradás Budapesten van. Berczi szerint a 116 körzeti, a 19 megyei, valamint a fővárosi földhivatal megújítása különösen fontos, mivel jelentősen nőtt a feladatok száma, a szaktárcának azonban évente csupán 10-15 korszerűsítésére vagy bővítésére volt pénze. Legutóbb a tatai hivatalt alakították át, a műemlék épület korszerűsítése 142 millió forintba került.

A földhivataloknál dolgozók munkabeszüntetése esetén a még elégséges szolgáltatás feltételeiről írt alá megállapodást az agrártárca vezetése és a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete. A megegyezés szerint sztrájk esetén az abban részt vevő hivatalok a munkabeszüntetést megelőzően négy munkanappal írásos tájékoztatót függesztenek ki az irodában. Sztrájk idején a dolgozók a munkahelyükön tartózkodnak, munkát nem végeznek, ügyfelet nem fogadnak. A munkabeszüntetés időtartama alatt a földhivatali dolgozók a napi posta érkeztetését, a beadványok átvételét, iktatását, széljegyzését folyamatosan biztosítják. A megállapodás mintegy 4800 földhivatali dolgozót érint.