Eleonóra
-1 °C
2 °C

Holnap kezdődik a 'fukarkodás'

2004.11.10. 08:47
A Media Markt érdekeltségébe tartozó Saturn áruházak csütörtökön nyílnak viszonylag közel a belvároshoz. A Németországban száz egységet üzemeltető hálózat egyik jellemzője, hogy mindegyik áruház külön gazdálkodóegység, amelynek ügyvezetője egyszersmind résztulajdonos is.
Új nagynevű bérlővel gazdagodott a Mammut és a kispesti Europark bevásárlóközpont, ahol egy időben nyílik meg csütörtökön az első két magyarországi Saturn áruház. A 3500 négyzetméteres eladóterű új üzletek főleg szórakoztatóelektronikát, valamint CD-ket és DVD-ket forgalmaznak.

Belvárosban

Amint Maurer Andor, a Media Markt Saturn Holding Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az Europarkban a Media Markt áruház helyére telepítették a Saturn áruházat, így pillanatnyilag csak 10 áruházuk működik Magyarországon. Ám még az idén ismét megnyílik a tizenegyedik, az M5-ös autópálya kivezető szakasza mellett, a Megaparkban.

A Media Markt és a Saturn áruházak közt az a különbség, hogy a Saturn a belvárosi környezetben, önálló helyszínen, illetve nagyáruházakban, bevásárlóközpontokban van otthon, és a szórakoztatásra koncentrál. A háztartási elektromos berendezéseket is forgalmazó Media Markt áruházak - a Westendben működőt leszámítva - pedig a város szélén vannak, s emiatt a nagy forgalom hét végére korlátozódik.

Tulajdonos

A Saturntól azonban napi forgalmat, valamint a vásárlókör bővülését várja a cég. További Saturn áruházak vidéki létesítése a vásárlóerő fejlődésétől függ - tájékoztatott Maurer Andor, hozzátéve, hogy a két áruházcsoport egymással is verseng a vásárlókért.

A Németországban száz egységet üzemeltető Saturn hálózat sikerének egyik kulcsa, hogy mindegyik áruház külön gazdálkodóegység, amelynek ügyvezetője egyszersmind résztulajdonos is. Ennek következtében minden fontos döntést helyben hoznak meg saját érdekeltségű vezetők.

Az 1985-ben a Frankfurtban indult Saturn áruházak eladótere három- és tízezer négyzetméter között van. Rendhagyó méretű a Saturn Hamburg, amely a maga 16 ezer négyzetméterével a világ legnagyobb műszaki szakáruháza.