Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Nem kell helyreigazítani a helyreigazítás helyreigazítását

2006.11.21. 11:36
Másodfokon is pert nyert az Index a Magyar Suzuki Zrt. által indított sajtó-helyreigazítási perben. Az autógyártó azt szerette volna, ha közzétesszük az általuk kiadott helyreigazításban foglaltakra reagáló, a cégtől elküldött szakszervezeti vezető által kért helyreigazítás újabb helyreigazítását. A bíróság szerint a kereset nem volt alapos.

A Magyar Suzuki Zrt. által beadott keresetet az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság után másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, így az Index jogerősen pert nyert az autógyártó ellen. A döntés következtében nem kell helyreigazítanunk a helyreigazítás helyreigazítását.

Az ügy akkor kezdődött, amikor március 16-án megjelent a Magyar Suzukinál kialakult munkajogi helyzetről és az azzal kapcsolatos hírekről szóló riportunk. Abban írtunk egyebek mellett arról, milyen körülmények között - egy felfeszített öltözőszekrény ellenőrzését követően és érdek-képviseleti szerepvállalásával összefüggésban - bocsátották el Párma Zsolt szakszervezeti tisztségviselőt.

A riportban szereplő kijelentések miatt április 21-én a Magyar Suzuki kérelmére helyreigazítást jelentettünk meg. Az abban szereplő kitételeket kifogásolta a volt munkaadójával két perben is álló Párma Zsolt, így kérelmére május 18-án megjelent a helyreigazítás helyreigazítása.

Ez utóbbi nyomán kérte a helyreigazítás helyreigazításának helyreigazítását a Magyar Suzuki Zrt. június 16-án, valótlanságként kifogásolva az abban foglalt, Párma Zsolt által megfogalmazott egyes kijelentéseket. A bíróság azonban mind első-, mind másodfokon az Indexnek adott igazat, így elutasította az újabb helyreigazítási kérelmet.

Döntését a bíróság azzal indokolta: a szekrény felfeszítésével kapcsolatban Párma Zsolt által használt általános alany teret enged ugyan találgatásoknak, de "a sejtetés, sugallat nem lehet sajtó-helyreigazítás tárgya". A szakszervezeti szerepvállalással összefüggő felmondással kapcsolatban az első fokon eljáró bíróságnak az ítélőtábla által megerősített véleménye az: nem volt indokolatlan összefüggést találni az érdek-képviseleti munka és a kirúgás között, mivel "elbocsátását a munkaadója attól tette függővé, hogy az őt delegáló érdekképviselet visszahívja-e őt tisztségéből".