Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ezrest kaptál? Légy óvatos!

2007.06.04. 07:28
Tavaly egymillió forgalomban lévő bankjegyre átlagosan 38 darab hamis bankjegy jutott, amely arány kedvezőbb az eurózóna adatánál, emeli ki a Magyar Nemzeti Bank napokban megjelent tavalyi éves jelentése a hamis bankjegyek előfordulásának arányát. A leggyakrabban az ezreseket hamisítják.

A jegybanki összefoglaló szerint a korábbi évek enyhe emelkedését követően 2006-ban a forintbankjegyek hamisításának mértéke nem nőtt tovább, megállt a 2005-ös szinten. Lényeges az a megjegyzés is, hogy a hamisítás mértéke a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyeztette.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői az elmúlt év során 9809 esetből származó, 10 507 darab készpénzforgalomból kiszűrt forinthamisítványt regisztráltak. A leggyakrabban hamisított címlet 79 százalékos részarányával az 1000 forintos volt.

A címlet hamisításának visszaszorítása érdekében, 2006 áprilisában új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyek kibocsátása vette kezdetét. A bankjegyeket nyomdai eljárással továbbra sem hamisították, valamennyi lefoglalt hamisítványt irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásoló, printer) állították elő.

Az előző évhez viszonyítva a forgalomból lefoglalt valutahamisítványok darabszáma – bár kismértékben emelkedett –, továbbra is kedvező. Ezen belül a hamis euróbankjegyek előfordulása 15 százalékkal kal csökkent. Tavaly mindössze 691 darab forgalomból kiszűrt euróhamisítványt vizsgáltak az MNB szakértői.