Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Új adóból fedezné a kormány a távhőtámogatást

2008.09.14. 18:06
Extra adót vetne ki a kormány az energiaszolgáltató cégekre a távhőtámogatás finanszírozására - tudta meg az MTI szocialista forrásból vasárnap. Az adót átmeneti jelleggel, várhatóan két évig kellene fizetnie az energiaszolgáltató cégeknek, az energiaárak emelkedéséből származó többletnyereségük után.

Az új adóról szóló kormánydöntés október elejéig megszülethet, a kabinet a következő hetekben minden ülésen tárgyal a távhőtámogatás átalakításáról, és az ehhez szükséges jogszabály-módosításokról. Az MTI információi szerint a kormány 30 milliárd forint bevételt remél az adóból, a támogatást nem kapná meg mindenki, aki távfűtött lakásban él, hanem csak a legrászorultabbak. Ez Budapesten a panelházakban élők húsz százalékát érintheti.

A hirado.hu szerint az új adóra azért van szükség, mert jövőre nagyjából 15 milliárd forinttal kevesebb jut a gáz árának támogatására, és valahonnan pótolni kell a kieső összeget. Míg idén erre több mint 80 milliárd volt, addig jövőre – a konvergenciaprogramban előírt kötelezettség szerint – csak 66 milliárd forint lesz rá. Az MSZP-ben külön munkacsoport foglalkozik a távhőtámogatással, de nyáron a kormány nem tudott a szocialista frakció számára elfogadható javaslatot tenni. A legnagyobb vitát az okozta, hogy a támogatást milyen költségvetési forrásból finanszírozzák. Vita volt az érintettek köréről, illetve a támogatás technikai kivitelezéséről is - mondta több szocialista politikus az MTI-nek.

Végül az eredeti terv valósul meg, amelyet korábban a pénzügyminisztérium elutasított, mondván: hasonló adó már létezik és számításaik szerint ebből amúgy sem lenne annyi bevétel, mint amennyire az intézkedéshez szükség lenne. A támogatási rendszer kialakításánál az egyik fő szempont az, hogy a gázár és a távhő ára közti olló szűküljön. A frakció álláspontja szerint a támogatást össze kell kötni egy energiatakarékossági programmal is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?