Albin
0 °C
11 °C

Összegyűltek a nyergesújfalui Holcim-cementgyár ellenszurkolói

2007.03.08. 15:40
Összegyűltek az ellenszurkolók a Holcim tervezett cementgyára miatt. A környék polgármesterei és a zöldszervezetek vezetői Nyergesújfalu polgármesterét nem hívták csütörtöki sajtótájékoztatójukra.

Sajtótájékozatót tartottak a nyergesújfalui cementgyár tervezett építése miatt a terület zöldpolitikusokkal szövetkezett polgármesterei. A rendezvényen részt vett Illés Zoltán környezetvédelmi szakértő, volt fideszes országgyűlési képviselő, Holop István, a Zöld Sziget Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Petrik József, Tokodaltáró polgármestere és Szenes Lajos, Tát polgármestere. Nyergesújfalu polgármesterét nem hívták meg.

A vízbázis védelme, a lakók nyugalma

Problémás közvélemény-kutatás
A Holcim megbízásából végzett közvéleménykutatás 29. kérdése eredetileg így hangzott: Mit gondol, most, hogy eldőlt a beruházás, milyen eredménnyel járt az építkezés ellenzése? Majd erre cserélték: Mit gondol, milyen eredménnyel jár az építkezés ellenzése?

Szenes Lajos kifejtette, aggályosnak tartja a Holcim által megbízott Informen Bt. közvélemény-kutatását, ugyanis – szerinte – félrevezető kérdések kaptak benne helyet. Holop István, a Zöld Sziget Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, a magas terheltségi viszonyokon csak rontana az új gyár építése, ráadásul a vízbázis védelme is fontosabb a beruházásnál. A Holcim nem vette figyelembe a lakossági véleménynyilvánító szavazások eredményét – egészítette ki a fentieket Petrik József.

A Holcim által hivatkozott hatástanulmány nem foglalkozik behatóan alternatív építési területekkel, nem veszi számításba a porszennyeződés növekedését, a használt autógumi tervezett égetése során pedig nehézfémek kerülnek majd a levegőbe – sorolta Illés Zoltán.

Illés gyanúi

Illés azzal gyanúsítja az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hogy a várható beruházás gazdasági hatásai, vagy hanyagság miatt nem jutott pénz az 50 milliárdos költségvetésből a 10 milliós vízbázisvédő idom megépítésére. Szenes Lajos nem látja biztosítottnak a "veszélyes hulladék nem égetését" sem, szerinte a mai Magyarországon nincs lehetőség ellenőrzésre.

Miskolci Józsefet, Nyergesújfalu polgármesterét telefonon értük el. Elmondta, Nyergesújfalu lakosságának 41 százaléka ment el szavazni a gyárról, és a szavazók 66 százaléka üdvözölte a beruházás terveit. A kis létszám miatt a szavazás érvénytelen és eredménytelen volt. A vízbázissal kapcsolatos vitára reagálva kifejtette, az általa megkérdezett szakemberek "csak mosolyognak a feltevésen, hogy egy ilyen gyár veszélyezteti azt", majd hozzátette, ha mégis sérülne a bázis, elkezdenék használni a Nyergesújfalutól mindössze 1 km-re található karsztvízbázist. Ez sokkal jobb minőségű, mint a jelenlegi. (Önerőből nem tudnak váltani, de a Holcim pénzén szívesen megtennék.)

A Holcim nyit

Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, a közvélemény-kutatás félreérthető kérdését az észrevételek nyomán módosították. Az alternatív területek kidolgozatlanságával kapcsolatban közölte, a tanulmány mintegy 30 oldalon keresztül foglalkozik a tervezés során szóba került egyéb helyszínekkel. A gumiégetés során a nehézfémek a klinkerbe kerülnek, nem pedig a levegőbe. Így kevesebb fémet kell felhasználniuk a cementgyártáshoz, magyarázta.

Elmondása szerint porral sem kell számolni, a régi gyár nyitott rendszerével ellentétben az új létesítmény teljesen zárt technológiával fog dolgozni, így a jelenlegi két porforrás ( kémény és tároló) helyett csak az előbbi marad, amelynek kibocsátása elenyésző. A lakosok félelmeit a veszélyes hulladékkal kapcsolatban elfogadta, és a Holcim le is állt ezek égetési tervével.

A cementgyártó a részletes hatástanulmány beadását követő napra szervezett a terület vezetőinek egy tájékoztatót, amelyet sokan visszautasítottak, vagy csak delegációt küldtek. A helyi zöldszervezeteket március huszadikára várják.