Klaudia
-3 °C
3 °C

Szlovák érdeklődés Hollóházán

2003.06.18. 08:54
Véget érhet az immár három éve felszámolás alatt álló kisebbik hollóházi porcelángyár kálváriája. A NAPI Gazdaság értesülései szerint a céget a szlovákiai Királyhelmec egy szintén porcelángyártásban érdekelt vállalkozása, a Porceliko vásárolhatja meg.
A lap információi szerint a szlovák cég 116 millió forintos vételi ajánlatot tett a Hutschenreuther Porcelángyár Hungaria (HPH) Kft. felszámolójának, a Cash & Limes Rt.-nek. A tárgyalások tartanak a felszámoló és a vevőjelölt között, megállapodás azonban még nem született. A lap úgy tudja, hogy a királyhelmeci vállalkozás - amennyiben sikerül nyélbe ütni az adásvételt - a termelés újbóli megindításának költségét részben hitelből fedezné.

Öncsőd

A HPH-t a kilencvenes évek második felében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. többségi tulajdonában álló Hollóházi Porcelángyár (HP) Rt. és a német Winterling AG alapította 10, illetve 90 százalékos tulajdoni hányaddal. Az elsősorban német megrendelésre bérmunkában porcelánokat gyártó, fénykorában 235 embert foglalkoztató HPH-nál az első gondok 1999-ben jelentkeztek, a felhalmozott adósság akkor mintegy 300 millió forint volt. A cég öncsődbe menekült, a munkahelyek megmaradása érdekében Hollóháza önkormányzata jelképes árat, egy márkát ajánlott a kft.-ért, ezzel azonban a német többségi tulajdonos nem élt. Végül is a társaság nem tudta elkerülni a felszámolást.

Nem jött vevő

A felszámoló ugyan többször is meghirdette eladásra a céget - két üzemi épületet, az ezekben található gépeket, kész- és féltermékeket, alapanyagokat -, de igazán komoly ajánlatot egyszer sem kapott. Korábban érdeklődött az MFB is, a pénzintézet vélhetően egy kézben akarta tudni a hollóházi porcelángyártást, ám a felszámoló által 242,9 millió forintra taksált vagyonért csupán mintegy 70 millió forintot ígért. Ez azonban Dávid Pál felszámolóbiztos szerint még köszönő viszonyban sem volt a vagyon tényleges értékével.

Külföldi piac a cél

Mahalek István, a HP Rt. vezérigazgatója - mint nyilatkozta - csak abban az esetben látná szívesen a Porcelikot Hollóházán, ha az nem az amúgy is telített belföldi piacra gyártana. Mindenesetre a HP - elvileg - könnyen kellemetlenséget okozhat potenciális konkurensének: a HPH ugyanis a tradicionális múltú hollóházi gyár infrastruktúrájára támaszkodva működött korábban.