Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Törölték a Horvát Utazási Irodát

2008.07.21. 17:16
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hétfőn hivatalból törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt. A hivatal közleménye szerint a határozat jogerős. Az utazási vállalkozó hétfőtől további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, köteles azonban az elmaradó utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat teljes összegben visszafizetni.

A közlemény szerint, ha a Horvát Utazási Iroda Kft. nem gondoskodik az utasai hazautaztatásáról, a kényszerű tartózkodás költségeiről, vagy az előlegeket, illetve részvételi díjakat nem fizeti vissza, az ezekre vonatkozó szükséges intézkedéseket a vállalkozó helyett az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nek az utazási iroda vagyoni biztosítéka terhére kell megtennie. Így a biztosítónak az érvényben lévő biztosítási szerződés feltételei szerint összesen 68,9 millió forint vagyoni biztosíték erejéig kell a különböző intézkedéseket, kártérítéseket állnia.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy az utazási iroda képviselői elzárkóznak a tájékoztatástól. Úgy tudja, hogy szombaton mintegy 90 utas indult volna nyaralni. További utasszámról nem tudott nyilatkozni, bár korábbi hírek szerint csaknem 300 utast érint az utazási iroda "eltűnése".

A sajtóban korábban az jelent meg: több mint 100 utas várt az irodánál és a biztosítónál szombaton arra, hogy megtudja, mi lesz a pénzével. Az iroda korábban táviratban mondta le az utakat. A biztosító társaság akkor azt közölte, hogy fizetnek, ha az iroda csődöt jelent. Az utazási iroda múlt hét vége óta elérhetetlen.