Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Napi huszonötezer forint kell a horvát nyaraláshoz

2004.07.16. 09:32
A Népszabadság információi szerint ha betartatják a hatályos rendeletet, legkevesebb másfélmillió forinttal léphetné át egy két hetes nyaralást tervező, négytagú magyar család a déli határt.
Horvátországban hatályos egy olyan rendelet, melynek értelmében külföldieknek a határátlépéskor legalább napi száz eurónyi kézpénzt kell felmutatniuk. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint elegendő lehet egy bankkártya, banki igazolás vagy csekk felmutatása is, azonban a határátkeléskor az illetéket szervek döntik el, hogy kitől kérik bizonyítékok felmutatását és kitől nem.

Kérdéses

A Népszabadság információi szerint az utazási irodák egyelőre nem foglalkoznak a kérdéssel, ám a budapesti horvát nagykövetség elmondása szerint a rendelet már jó ideje érvényes csak nem volt nyilvános. Az illetékesek elmondása szerint nem a nyaralni vágyókat kívánják elriasztani, csupán a rizikós országokból érkező lézengőket kívánják távol tartani. Ennek némileg ellentmond, hogy az Index munkatársával már megtörtént, hogy a határon kérték tőle, mutassa be a kint tartózkodására elegendő fedezetet, ám végül egy bankkártya felmutatása is elégségesnek bizonyult.

A Népszabadság információi szerint tavaly 360 ezer magyar turista csaknem kétmillió vendégéjszakát töltött Horvátországban. Az első helyen a németek állnak másfél millió turistával, a másodikak az olaszok egymillió-kettőszázezerrel, harmadikak a szlovénok kilencszázezerrel, utána a csehek következnek, s a magyarok a hatodikak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?