Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Napi huszonötezer forint kell a horvát nyaraláshoz

2004.07.16. 09:32
A Népszabadság információi szerint ha betartatják a hatályos rendeletet, legkevesebb másfélmillió forinttal léphetné át egy két hetes nyaralást tervező, négytagú magyar család a déli határt.
Horvátországban hatályos egy olyan rendelet, melynek értelmében külföldieknek a határátlépéskor legalább napi száz eurónyi kézpénzt kell felmutatniuk. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint elegendő lehet egy bankkártya, banki igazolás vagy csekk felmutatása is, azonban a határátkeléskor az illetéket szervek döntik el, hogy kitől kérik bizonyítékok felmutatását és kitől nem.

Kérdéses

A Népszabadság információi szerint az utazási irodák egyelőre nem foglalkoznak a kérdéssel, ám a budapesti horvát nagykövetség elmondása szerint a rendelet már jó ideje érvényes csak nem volt nyilvános. Az illetékesek elmondása szerint nem a nyaralni vágyókat kívánják elriasztani, csupán a rizikós országokból érkező lézengőket kívánják távol tartani. Ennek némileg ellentmond, hogy az Index munkatársával már megtörtént, hogy a határon kérték tőle, mutassa be a kint tartózkodására elegendő fedezetet, ám végül egy bankkártya felmutatása is elégségesnek bizonyult.

A Népszabadság információi szerint tavaly 360 ezer magyar turista csaknem kétmillió vendégéjszakát töltött Horvátországban. Az első helyen a németek állnak másfél millió turistával, a másodikak az olaszok egymillió-kettőszázezerrel, harmadikak a szlovénok kilencszázezerrel, utána a csehek következnek, s a magyarok a hatodikak.