Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Horvát nyaraló magyar hitelből

2007.03.28. 10:29
Vegyünk ingatlan a horvát tengerparton, mert az jó befektetés – az utóbbi időben sokszor hallhatjuk az ingatlanközvetítők és befektetési szakemberek e tanácsát. Sokan be is vásároltak, de még többen vannak azok, akik tőke hiányában arra vártak, hogy hitelből is könnyen tudjanak lépni. Hogyan lehet a miénk álmaink nyaralója? – ennek jártunk utána.

Magyar jogi és természetes személyek viszonossági alapon vásárolhatnak ingatlant Horvátországban. Ez azt jelenti, hogy mivel horvát állampolgárok is vehetnek ingatlant Magyarországon, ők is engedélyezik ezt a magyar állampolgárok számára. Ahhoz, hogy magánszemély ingatlant vegyen, igazságügyi minisztériumi engedélyre van szükség.

Magánszemélyként vagy cégként

A benyújtott kérelemhez minden esetben csatolni kell az adásvételi szerződést, az eladó tulajdonjogát igazoló dokumentumot, az építési hatóság igazolását, a vevő ás az eladó állampolgársági igazolását – olvasható a horvátországi magyar nagykövetség honlapján. Az eljárás évekig tarthat, tehát ha valaki hitelre szeretne nyaralót vásárolni, jobb, ha felkészül a hosszas ügyintézésre. A pénzintézetek ugyanis csak engedéllyel rendelkező ügyfelekkel állnak szóba.

Kiskapuk persze vannak. Ha valaki azonnal nyaralótulajdonos szeretne lenni, annak érdemes céget alapítani Horvátországban. A cégek ugyanis – bármely más horvát céghez hasonlóan – külön engedély nélkül vásárolhatnak ingatlant. Ehhez kifejezetten erre szakosodott ügyvédi és könyvelői irodák segítségét érdemes igénybe venni.

Csoporton belül

Átalános szabályként külföldön vásárolt ingatlanhoz hitelt az adott ország valamely pénzintézeténél vehetünk fel – tájékoztattak szakértőink. A magyarországi bankokhoz intézett körkérdésünkre adott válaszokból is az derül ki, külföldi ingatlant nem fogadnak el jelzálogként, tehát arra nem adnak hitelt a hazai pénzintézetek. Arra majdnem mindenhol van lehetőség, hogy szabad felhasználású jelzáloghitelt vegyünk fel, megterhelve egy magyarországi ingatlant. Ezt utána arra használjuk, amire akarjuk.


A megkérdezettek közül az OTP Bank az egyetlen, amely horvátországi leánybankján keresztül a megvásárolt nyaralót terhelve ad hitelt. A feltétel, hogy OTP-s lakossági számlája legyen az ügyfélnek. A magyarországi ingatlanfedezetet nem kívánó, kizárólag a horvát ingatlanra terhelt zálogjog fedezete mellett nyújtott hitelterméket az OTP Banka Hrvatska és az OTP Bank közötti együttműködés biztosítja – tudtuk meg a pénzintézettől. Hitelt a bank akkor ad, ha az ügyfélnek van minisztériumi engedélye.

A hitel összege 15 ezer és 150 ezer euró között lehet, a futamidő 5-15 év. A hitelhez saját erő is szükséges, ez az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 20 százaléka.

Szintén csoporton belüli megoldást kínál a Magyarországon nemrég megjelent Hypo-Alpe-Adria Leasing. A Hypo magyar csapata a horvátországi Hypo Group Alpe Adria Bankkal való kapcsolatfelvételben segít, az ügyletet a horvát csoporttag bonyolítja.

Erre szakosodva

Kifejezetten horvátországi ingatlanok vásárlását könnyítő hitelkonstrukcióval lépett a piacra nemrég egy másik magyar pénzintézet is. A hitelkonstrukciók jelenleg indulási fázisban vannak, erre szakosodott ügynökségeken keresztül is elérhetők. Az egyik ilyen ügynök a Lighthouse Credit Kft., aki szerepet vállalt a termék piacra való bevezetésében. A hitelre a fedezet a horvát ingatlan, akár cégként, akár magánszemélyként vásárol az ügyfél - nyilatkozta az Indexnek Szűcs Gergely ügyvezető.

Az ingatlan piaci értékének 50-60 százalékáig hiteleznek, legfeljebb húsz éves futamidővel euró és svájci frank alapon. A hitelbírálat átfutási ideje 6-8 hét lehet. Természetesen magánszemélyek vásárlásánál szükség van a minisztériumi engedélyre, de - mivel nem ritka, hogy egy-két évet is várni kell erre - megoldható, hogy ennek hiányában is megkapja a hitelt. Szűcs Gergely szerint a legegyszerűbb, ha céget alapít az ügyfél, erre szükség esetén a Lighthouse Credit biztosít ügyvédet is.

Hitelt bármilyen ingatlanra fel lehet venni, nem csak a népszerű tengerparti városokban épültekre. A cég dinamikus növekedésre számít, hiszen népszerű termékről van szó. Nagyon sokan szeretnének horvátországi nyaralót vásárolni, nem csak magáncélra, hanem befektetési jelleggel is.