Szabolcs
20 °C
35 °C

Anyagi károkkal is járhat a hőségriadó

2008.07.09. 07:46
Noha számszerűsíteni nem lehet, mekkora anyagi kárt okoznak a mind gyakrabban elrendelt hőségriadók, annyi bizonyos, hogy a tartós kánikula nemcsak az egészséget, hanem a nemzetgazdaságot is veszélyezteti.

Elsősorban az építőipari vállalkozásokat sújtja a mind gyakrabban elrendelt hőségriadó. A hatályos rendelkezések alapján ugyanis már 31 Celsius-fok fölött a nehéz fizikai munkát végzőknek óránként akár 45 perc pihenőidőt is kötelező kiadni.

Az egyik legnagyobb építőipari cégnél azt mondták: eddig sikerült úgy szervezni a munkát, hogy a kánikula miatt nem csúszott az átadás. A Strabag Zrt. illetékese szerint csak megfelelő számú alkalmazottal lehet anyagi károk nélkül átvészelni a speciális időszakokat. A társaságnál ugyanakkor elárulták azt is, volt példa arra, hogy nagy melegben hétvégére rendelték be a munkásokat, ekkor pótolták a hőség miatt kieső órákat. A Strabag egyébként saját munkatársaival ellenőrzi a munkaügyi szabályok betartását, nem várják, hogy hatóság szólítsa fel őket az előírások szerinti munkaszervezésre. A tartós hőségben romlik a koncentrációs képesség is - jegyzik meg a cégnél. Ilyenkor fokozottabban kell figyelni az elkészült munka minőségére.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF) elmondták, hőségriadó esetén speciális szabályok vonatkoznak a cégekre: kánikulában, szabadban végzett munkánál például óránként legalább tízperces pihenőidőt kell biztosítani és lehetőleg félóránként védőitalt kell adni (praktikusan hideg vizet). A rendeletek betartását az OMMF ellenőrzi, sőt joga van arra is, hogy elrendelje a munkavégzés azonnali beszüntetését.

Magyarországon 2005-ben rendeltek el először hőségriadót. Tavaly három alkalommal kellett speciális intézkedéseket foganatosítani. A hőhullám meghatározása nemzetközi szinten sem egységes. Általában a kimagasló hőmérsékleti értékek hosszabb ideig fennállását tekintik annak, amikor súlyosbító tényező lehet a magas páratartalom, valamint a magas éjszakai hőmérsékletek állandósulása.

A WMO (World Meteorological Organization) meghatározása szerint hőhullámról akkor beszélhetünk, ha a napi maximum-hőmérséklet több mint öt egymást követő napon át 5 Celsius-fokkal meghaladja az arra a naptári napra jellemző hőmérsékleti maximumértéket. Európában több, az unió által támogatott projekt foglalkozott a hőségriasztási rendszerekkel (PHEWE, EUROHEAT), ám egységes európai rendszert képtelenség kidolgozni, mivel a térségekben eltérő küszöbértékeknél rendelnek el riasztást. A nálunk működő rendszer "szokásjoga" alapján az országos tiszti főorvos dönthet arról, hogy elrendel riadót vagy sem.