Magdolna
18 °C
27 °C

Az áfaemelés utazási irodákat tehet tönkre

2003.09.18. 09:04
Jövőre az utazásszervezés 25 százalékos áfabesorolás alá kerül, ellehetetlenítve ezzel a magyar és a magyarországi székhellyel rendelkező utaztatók életét - állította a közép-európai Deloitte & Touche EU-adóügyekért felelős igazgatója. A Magyar Szállodaszövetség alelnöke szerint is komoly veszélybe kerül az ágazat.
Több magyarországi kisebb utazási iroda, illetve szálloda mehet tönkre a jövő évi áfaemelés miatt - állította a Deloitte & Touche. Philippe Norré, a közép-európai Deloitte & Touche EU-adóügyekért felelős igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta: az utazásszervezés 25 százalékos áfabesorolás alá kerül, ellehetetlenítve ezzel a magyar és a magyarországi székhellyel rendelkező utaztatók életét. A környező országokban sokkal alacsonyabb az áfa, így a magyar turizmus hátrányba kerül a konkurensekkel szemben.

Magunk foglaljunk szállást

h i r d e t é s
A közvetlenül a vevő által vásárolt turisztikai szolgáltatások áfatartalma az uniós jogharmonizáció miatt 2004. január 1-jétől három százalékponttal, 15 százalékra emelkedik - mondta a napilapnak Máté Dániel, a pénzügyi tárca főosztályvezetője. Mindebből az következik, hogy az utazásszervezőknek és az utazási irodáknak kell nagyarányú áfaterheléssel és áremelkedéssel szembenézniük.

A rendszer azokra az esetekre terjed ki, amikor a szolgáltató saját nevében köt üzletet, vagy az árut és szolgáltatást egy harmadik féltől vásárolja. A szállodáknak mindez csupán három százalékpontos áremelkedést okoz, arra ösztönözve a magánszemélyeket, hogy személyesen foglaljanak maguknak szállást.

Az uniós irányelvek szerint ugyanis az áfarendszer nem vonatkozik a közvetítőkre, valamint olyan esetekre, amikor a szolgáltató saját forrásait és szolgáltatásait használja. Az uniós elvek szerint a szolgáltatás helye az a tagállam, amelyben az utazási szolgáltató vállalkozása be van jegyezve, vagy amelyben olyan állandó telephellyel rendelkezik, ahonnan a szolgáltatást nyújtja.

Veszélybe kerülhet az ágazat

Az ország uniós csatlakozásakor nem szerencsés emelni a forgalmi adót, mert így a magyar áfa magasabb lesz az uniós átlagnál, ami a kereslet visszaesését okozhatja - mondta a Napi Gazdaságnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség alelnöke. Niklai szerint a forgalmi adó emelése komoly taszító hatással bír majd a magyar turizmusra.

Az infláció és az áfaemelés miatt mintegy nyolc százalékos áremelés elé néz az ágazat úgy, hogy emögött nincs szolgáltatási színvonal-emelkedés. A forgalmi adó emelését leginkább a kongresszusszervező irodák sínylik majd meg, hiszen a nagyobb rendezvények helyszínei már évekre előre le vannak foglalva, s az áremelést nem lehet áthárítani, hiszen a nyújtott szolgáltatás változatlan marad.

A partnerekre mintegy két százalékos emelést lehet áthárítani, így komoly veszélybe kerül a hazai turisztikai ipar - tette hozzá Niklai.