Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az áfaemelés utazási irodákat tehet tönkre

2003.09.18. 09:04
Jövőre az utazásszervezés 25 százalékos áfabesorolás alá kerül, ellehetetlenítve ezzel a magyar és a magyarországi székhellyel rendelkező utaztatók életét - állította a közép-európai Deloitte & Touche EU-adóügyekért felelős igazgatója. A Magyar Szállodaszövetség alelnöke szerint is komoly veszélybe kerül az ágazat.
Több magyarországi kisebb utazási iroda, illetve szálloda mehet tönkre a jövő évi áfaemelés miatt - állította a Deloitte & Touche. Philippe Norré, a közép-európai Deloitte & Touche EU-adóügyekért felelős igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta: az utazásszervezés 25 százalékos áfabesorolás alá kerül, ellehetetlenítve ezzel a magyar és a magyarországi székhellyel rendelkező utaztatók életét. A környező országokban sokkal alacsonyabb az áfa, így a magyar turizmus hátrányba kerül a konkurensekkel szemben.

Magunk foglaljunk szállást

h i r d e t é s
A közvetlenül a vevő által vásárolt turisztikai szolgáltatások áfatartalma az uniós jogharmonizáció miatt 2004. január 1-jétől három százalékponttal, 15 százalékra emelkedik - mondta a napilapnak Máté Dániel, a pénzügyi tárca főosztályvezetője. Mindebből az következik, hogy az utazásszervezőknek és az utazási irodáknak kell nagyarányú áfaterheléssel és áremelkedéssel szembenézniük.

A rendszer azokra az esetekre terjed ki, amikor a szolgáltató saját nevében köt üzletet, vagy az árut és szolgáltatást egy harmadik féltől vásárolja. A szállodáknak mindez csupán három százalékpontos áremelkedést okoz, arra ösztönözve a magánszemélyeket, hogy személyesen foglaljanak maguknak szállást.

Az uniós irányelvek szerint ugyanis az áfarendszer nem vonatkozik a közvetítőkre, valamint olyan esetekre, amikor a szolgáltató saját forrásait és szolgáltatásait használja. Az uniós elvek szerint a szolgáltatás helye az a tagállam, amelyben az utazási szolgáltató vállalkozása be van jegyezve, vagy amelyben olyan állandó telephellyel rendelkezik, ahonnan a szolgáltatást nyújtja.

Veszélybe kerülhet az ágazat

Az ország uniós csatlakozásakor nem szerencsés emelni a forgalmi adót, mert így a magyar áfa magasabb lesz az uniós átlagnál, ami a kereslet visszaesését okozhatja - mondta a Napi Gazdaságnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség alelnöke. Niklai szerint a forgalmi adó emelése komoly taszító hatással bír majd a magyar turizmusra.

Az infláció és az áfaemelés miatt mintegy nyolc százalékos áremelés elé néz az ágazat úgy, hogy emögött nincs szolgáltatási színvonal-emelkedés. A forgalmi adó emelését leginkább a kongresszusszervező irodák sínylik majd meg, hiszen a nagyobb rendezvények helyszínei már évekre előre le vannak foglalva, s az áremelést nem lehet áthárítani, hiszen a nyújtott szolgáltatás változatlan marad.

A partnerekre mintegy két százalékos emelést lehet áthárítani, így komoly veszélybe kerül a hazai turisztikai ipar - tette hozzá Niklai.