Valér
4 °C
8 °C

Csökken a szállodák bevétele

2004.01.08. 11:14
A KSH felmérése szerin a tavalyi évben a szállodáknak bruttó három százalékos bevételcsökkenést kellet elkönyvelniük. A legolcsóbbak a vidéki három csillagos szállodák voltak.
A KSH felmérése szerint tavaly a szállodáknak átlagosan 55 százalékos szobakihasználtság mellett bruttó három százalékos bevételcsökkenést kellett elkönyvelniük, miközben a vendégéjszakák száma gyakorlatilag stagnált. A legjobb eredménnyel a négy- és ötcsillagos luxushotelek büszkélkedhetnek, ebben a kategóriában a szobák kihasználtsága megközelítette a hatvan százalékot, míg a vidéki, három csillagos hotelek 49 százalékos eredményükkel sereghajtónak számítanak.

A vidéki szállodák forgalma nőtt

Az év során egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 700 forint volt. A kizárólag a szobák árából befolyó bevétel (amely az étkezés és a többi ellátás árát nem tartalmazza) januártól december végéig átlagosan három százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a magasabb kategóriájú fővárosi szállodákban a csökkenés mértéke hét-tíz százalék közötti volt. A budapesti háromcsillagos egységek a tavalyihoz hasonló szobaárbevételt értek el, a vidéki szállodák esetenként 17 százalékos növekedését mértek.

Az év első felében csökkenő, júliustól növekvő tendenciák érvényesültek, kivéve a vidéki négy-, ötcsillagos hoteleket, amelyeknél az őszi hónapok sikerültek gyengébben. Ha idén a legdrágább szálláslehetőséget kerestük, akkor azt augusztus hónapban találhattuk meg, ekkor ugyanis a budapesti négy- és ötcsillagos szállodákban átlagosan majd hetven százalékos kihasználtság mellett több, mint negyvenezer forintért tölthettünk volna el egy éjszakát. A spórolási verseny győztesei a vidéki három csillagos szállodák lettek, akik március hónapban átlagosan 47 százalékos kihasználtság mellett valamivel több, mint hatezer forintért biztosítottak szállást a betérőknek.