Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megteltek a budapesti szállodák

2004.12.29. 08:00
Becslések szerint összességében egymilliárd forint körüli forgalmat bonyolít a magyar szállodaipar szilveszterkor: a fővárosban már teltház van, néhány vidéki hotelben azonban még akad szoba. A külföldiek mellett nőtt a magyarok érdeklődése is a belföldi utak iránt, elsősorban a wellnes hotelek és kastélyszállók népszerűek.
Több szállodában már a túlfoglalással küzdenek Budapesten, a főváros a szilveszterre megtelik, döntően külföldi turistákkal. A vendégek között a német, a skandináv és olasz turistákat említik nagyobb számban a szakemberek, de egyre több az angol is, köszönhetően a fapados légitársaságoknak.

"Tavaly nem volt olyan problémánk, hogy az utolsó pillanatban érkezett igényeket ne tudjuk valamilyen módon teljesíteni, az idén viszont Budapesten már nem lehet szilveszter éjszakájára szállást találni" - mondta az Indexnek Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetitők Szövetségének elnöke. Elkeltek az utazási irodák által kínált szilveszteri utak is, néhány szabad hely akad még belföldre és külföldre egyaránt.

Hova megy a magyar?

A legnépszerűbb külföldi célpontok között a néhány napos, kifejezetten szilveszteri városi túrák, illetve a drágább és hosszabb meleg égövi utazások szerepelnek. A városok között Róma, London, Párizs iránt a legnagyobb az érdeklődés, a hosszabb utak zömmel Egyiptomba és a Kanári szigetekre indulnak. Az árak az első kategóriában 80-150 ezer forint között szórnak, a hosszabb utaknál 2-300 ezernél kezdődnek.

Bár lett volna rá lehetőségük, a dél-kelet-ázsiai turisztikai központokban nyaraló magyarok közül csak néhányan akartak hazajönni, azt egyelőre nem tudni, hogy hányan mondják vagy mondták vissza a tervezett utat a földrengések következtében - mondta Molnár Gabriella.

A külföldiek a fővárost, a magyarok a vidéket szállják meg?

A tavalyi volt az első jó év egy 5-6 éves szünet után a szállodaiparban, az idén pedig újra jó lesz a szilveszter - mondta az Indexnek Betegh Sándor, a Danubius Hotels vezérigazgatója. A szakember szerint külön érdemes vizsgálni a fővárost és a vidéket: Budapesten, ahol szilveszter éjszakára minden szállodájukban teljes a zsúfoltság, döntően külföldiek érkeznek. A vidéki hotelekben is csak néhány helyen van még üres szoba, de itt jellemzően magyarok a vendégek.

Hasonló helyzetről számolt be Szabó József, a Hunguest Hotels értékesítési igazgatója is. Hangsúlyozta azonban: az idei év annyiban sikeresebb mint a tavalyi, hogy miközben nőtt a szállodai szoba kapacitás, továbbra is sikerül lényegében mindenütt teltházat produkálni.

Hódít a wellnes

Változott az egyre élénkülő belföldi kereslet jellege is - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, a belföldi turisták is a gyógyturizmust és a wellnest keresik. Molnár Gabriella szerint a keresletélénkülés részben a kínálat hozta magával, az utóbbi években egyre több, európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó hotel nyílt szerte az országban.

Milliárdos forgalom, becsült adatok

Csak becslések vannak egyelőre arra, mekkora forgalmat bonyolít a magyar szállodaipar szilveszterkor. A Hungest Hotels forgalma alapján Betegh Sándor és Niklai Ákos egyaránt egy milliárd forint körülinek tartják a teljes iparág óévbúcsúztató bevételeit. Az utazásszervezőknél azon túl, hogy érezhetően élénkült a kül- és belföldi utak iránti kereslet, egyelőre becsülni sem tudták, hány magyar és mennyi költ arra, hogy elutazzon az év utolsó napjaiban.