Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyre több vendég a luxusszállodákban

2001.08.08. 10:34
Továbbra is nő a Magyarországra érkező külföldiek száma, ők egyre többször és többet szánnak meg, miközben a hazai turisták száma csökken.
Az év első hat hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeket 2,6 millió vendég 7,1 millió vendégéjszakára vette igénybe, a forgalom összességében 2 százalékkal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Majdnem ötödével nőtt a bevétel

A szállásdíj bevételek folyó áron 9 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a 37 milliárd forintot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint az idegenforgalomból az első hat hónapban 1,9 milliárd euró bevétel származott, 18 százalékkal több, mint a tavalyi első félévben.

A külföldiek inkább szállodába mennek

A külföldi vendégek 4,1 millió éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, vendégéjszakáik mintegy 80 százalékát szállodákban.

Arat a luxus

A legerőteljesebb növekedés az ötcsillagos szállodákban regisztrálták, ahol a vendégéjszakák száma 23 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A legnagyobb forgalma továbbra is a háromcsillagos szállodáknak vol, a foglalások száma itt 12 százalékkal nőtt.

Érezhető a kemping-nosztalgia

A szállodákon kívül a legtöbb vendéget, 85 ezret a panziók és 62 ezret a kempingek fogadták, ez utóbbi szállástípus forgalma az átlagosnál jobban bővült.

Lanyhult a belső turizmus

Az 1,3 millió belföldi vendég több mint 3 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 1 százalékkal, míg a vendégéjszakáké összességében 4 százalékkal csökkent. A legnagyobb arányú csökkenés az egycsillagos szállodákban és a kempingekben mutatható ki, ahol 33, illetve 21 százalékkal kevesebb belföldi vendég 39, illetve 17 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött el.

Kicsit javult a kihasználtság

Június végéig a szállodák szobakihasználtsága 43,5 százalékos volt, ami kis emelkedés a múlt év azonos időszakához képest.

A határt 14 millióan lépték át

Az év első hat hónapjában az utasforgalomban 14 millió külföldi látogatót regisztráltak a határátkelőhelyeken, 6 százalékkal többet mint 2000 hasonló időszakában.