Árpád
-2 °C
4 °C

Egyre bonyolultabban fialtathatjuk pénzünket

2007.10.09. 08:03
Ma már inkább csak vadászattal lehet elérni a bankok korábban megszokott, "tisztán betét" típusú megtakarítási termékeit. Az akciókból ugyanakkor szép lassan kikopnak a korábban közkedvelt 50 százalék betét, 50 százalék befektetési alap típusú kampányok is, átadva helyüket a további mixeknek.

A Volksbank esetében például a betét, az életbiztosítás és a befektetési termékek súlyának megválasztásától függően igen széles sávban, 10,5-16 százalékig terjedhet az ügyfél által várható éves hozam szintje a megtakarítás két hónapos betéti részére. Más kérdés, hogy a 16 százalékos éves kamatszint csak annak jár, aki megtakarításainak maximum ötödét köti le betétben. Az MKB befektetési portfóliója kötöttebb: a szigorúan 1/3-os arányt képviselő betét mellé 33 százaléknyi befektetési alapot kell jegyezni, míg a maradék pénz MKB-kötvénybe kerül.

Bankkártyázz, és többet kapsz

A hagyományos, 50-50 százalékos felosztás híve az Allianz, az Erste, a K&H, az OTP és az UniCredit - ám az öt bank két célcsoportot céloz meg. A nagyobb verseny - ezáltal a magasabb betéti ajánlat - a két hónapos periódusra van: itt az Allianz 12,5, az OTP 12, a K&H 10,5 százalékot ajánl. (Megjegyzendő, hogy a K&H-nál az alapok biztosításra is cserélhetőek.) A három hónapos versenyben az új megtakarításokra az UniCredit 12 százalékot kínál, a régi pénzekre viszont csak 8,0 százalék az ajánlat, amelynél az Erste nagyobbat álmodik (8,36 százalék az EBKM).

A bankok megemelt kamatszintekkel az ügyfelek aktivitását is provokálják. Az Allianz és az Erste akciós kamatajánlata a bankkártya használatához kötött. Az Erste esetében további szűkítés, hogy az előírt négy kártyás vásárlás havi összegének meg kell ütnie az 50 ezer forintot. Az aktivitást segíti a csoportos beszedések támogatása is - erre példa a Budapest Bank, az UniCredit -, ám ez a megoldást kivétel nélkül egy újabb feltétellel, a rendszeres jövedelemátutalással kapcsolják össze - így viszont a pénzintézetek akciós kamataikkal ma már a bankválasztást is igyekeznek befolyásolni.

A forró pénzekért folytatott versenybe ugyan aligha szállhatnak be azok a hitelintézetek, amelyek rendszeres jövedelemátutalást kérnek a magasabb betétért (korábban ez csak a hitelnyújtási oldal speciális követelménye, kedvezményalapja volt), de megpróbálni nem kerül semmibe. Jövedelemátutalást kér a BB és UniCredit mellett a KDB Bank is. Az eddig leírtak speciális keverékét kínálja a Raiffeisen Bank. Az az ügyfél, aki jövedelmét a bankhoz utalja, csoportos beszedési megbízásokat ad, kártyáját aktívan használja, illetve kötvényt vagy befektetési alapot jegyez, ő a hozamemelő játék nyertese: az ehhez szükséges 250 ezer forintnyi alap- vagy kötvény befektetésen túli összegre jár neki a 12 százalékos éves kamat. Aki nem ennyire szofisztikált, annak a bank a feltételek külön-külön teljesítését is többletkamattal honorálja.

Az akciós hagyományos betét lassan kikopik

Most végre indulhatnánk is a hagyományos betéti kamatakciókkal. A többletfeltétel nélküli hitelek estében azonban újabb választóvonalat húz az a banki elgondolás, hogy a terméket csak a pénzintézetbe behozott új összegekre, avagy a korábbi betétből felszabaduló megtakarításokra ajánlja-e ki az adott bank. Nos, ez utóbbi esetben nem túl nagy a felhozatal: a KDB és az MKB kivételével feltétel nélküli akciós kamatot nem is nagyon találtunk a múlt héten. Más kérdés, hogy a KDB is igyekszik magát - amúgy betétmixes módon - kedvező színben feltüntetni, így lehet 11 százalékos induló szinttel hirdetni az amúgy önmagában is kedvező, 7,16 százalékos EBKM-mel bíró terméket. Ráadásul a koreai bank az egyetlen, amely akár 12 hónapra is tartja ezt a kamatszintet. (6 hónapig csak a CIB és a Raiffeisen merészkedik egy-egy termékkel.)

Az innováció régi-új állomása a külső mutatókhoz kötött betéti ajánlatok piaca. A KDB már tavaly előállt az MNB-alapkamathoz kötött, arra 15 bázispontnyit rendre ráígérő 12 hónapos termékével, amelyet továbbra is kínálatában tart. Kiegészítés ugyanakkor, hogy a befektetők immár extra hosszú, 3 éves futamidőre is választhatják a konstrukciót - ez utóbbi esetében a bank a kötelező jövedelemátutalástól is eltekint.

A KDB innovátorainak méltó követői az Allianz kamatfigyelő termékének kidolgozói: a betét a mindenkori 1 hetes Bubor szintjéhez árazódik. A kondíciós lista itt is a hosszabb távú megtakarítást pártolja: 12 hónapos betét estében a Bubor szintjénél 0,8 százalékkal alacsonyabb a kamat, szemben például a 1 hónapos megtakarításnál alkalmazott 2,1 százalékos elvonással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?