Móric
14 °C
17 °C

Egyre bonyolultabban fialtathatjuk pénzünket

2007.10.09. 08:03
Ma már inkább csak vadászattal lehet elérni a bankok korábban megszokott, "tisztán betét" típusú megtakarítási termékeit. Az akciókból ugyanakkor szép lassan kikopnak a korábban közkedvelt 50 százalék betét, 50 százalék befektetési alap típusú kampányok is, átadva helyüket a további mixeknek.

A Volksbank esetében például a betét, az életbiztosítás és a befektetési termékek súlyának megválasztásától függően igen széles sávban, 10,5-16 százalékig terjedhet az ügyfél által várható éves hozam szintje a megtakarítás két hónapos betéti részére. Más kérdés, hogy a 16 százalékos éves kamatszint csak annak jár, aki megtakarításainak maximum ötödét köti le betétben. Az MKB befektetési portfóliója kötöttebb: a szigorúan 1/3-os arányt képviselő betét mellé 33 százaléknyi befektetési alapot kell jegyezni, míg a maradék pénz MKB-kötvénybe kerül.

Bankkártyázz, és többet kapsz

A hagyományos, 50-50 százalékos felosztás híve az Allianz, az Erste, a K&H, az OTP és az UniCredit - ám az öt bank két célcsoportot céloz meg. A nagyobb verseny - ezáltal a magasabb betéti ajánlat - a két hónapos periódusra van: itt az Allianz 12,5, az OTP 12, a K&H 10,5 százalékot ajánl. (Megjegyzendő, hogy a K&H-nál az alapok biztosításra is cserélhetőek.) A három hónapos versenyben az új megtakarításokra az UniCredit 12 százalékot kínál, a régi pénzekre viszont csak 8,0 százalék az ajánlat, amelynél az Erste nagyobbat álmodik (8,36 százalék az EBKM).

A bankok megemelt kamatszintekkel az ügyfelek aktivitását is provokálják. Az Allianz és az Erste akciós kamatajánlata a bankkártya használatához kötött. Az Erste esetében további szűkítés, hogy az előírt négy kártyás vásárlás havi összegének meg kell ütnie az 50 ezer forintot. Az aktivitást segíti a csoportos beszedések támogatása is - erre példa a Budapest Bank, az UniCredit -, ám ez a megoldást kivétel nélkül egy újabb feltétellel, a rendszeres jövedelemátutalással kapcsolják össze - így viszont a pénzintézetek akciós kamataikkal ma már a bankválasztást is igyekeznek befolyásolni.

A forró pénzekért folytatott versenybe ugyan aligha szállhatnak be azok a hitelintézetek, amelyek rendszeres jövedelemátutalást kérnek a magasabb betétért (korábban ez csak a hitelnyújtási oldal speciális követelménye, kedvezményalapja volt), de megpróbálni nem kerül semmibe. Jövedelemátutalást kér a BB és UniCredit mellett a KDB Bank is. Az eddig leírtak speciális keverékét kínálja a Raiffeisen Bank. Az az ügyfél, aki jövedelmét a bankhoz utalja, csoportos beszedési megbízásokat ad, kártyáját aktívan használja, illetve kötvényt vagy befektetési alapot jegyez, ő a hozamemelő játék nyertese: az ehhez szükséges 250 ezer forintnyi alap- vagy kötvény befektetésen túli összegre jár neki a 12 százalékos éves kamat. Aki nem ennyire szofisztikált, annak a bank a feltételek külön-külön teljesítését is többletkamattal honorálja.

Az akciós hagyományos betét lassan kikopik

Most végre indulhatnánk is a hagyományos betéti kamatakciókkal. A többletfeltétel nélküli hitelek estében azonban újabb választóvonalat húz az a banki elgondolás, hogy a terméket csak a pénzintézetbe behozott új összegekre, avagy a korábbi betétből felszabaduló megtakarításokra ajánlja-e ki az adott bank. Nos, ez utóbbi esetben nem túl nagy a felhozatal: a KDB és az MKB kivételével feltétel nélküli akciós kamatot nem is nagyon találtunk a múlt héten. Más kérdés, hogy a KDB is igyekszik magát - amúgy betétmixes módon - kedvező színben feltüntetni, így lehet 11 százalékos induló szinttel hirdetni az amúgy önmagában is kedvező, 7,16 százalékos EBKM-mel bíró terméket. Ráadásul a koreai bank az egyetlen, amely akár 12 hónapra is tartja ezt a kamatszintet. (6 hónapig csak a CIB és a Raiffeisen merészkedik egy-egy termékkel.)

Az innováció régi-új állomása a külső mutatókhoz kötött betéti ajánlatok piaca. A KDB már tavaly előállt az MNB-alapkamathoz kötött, arra 15 bázispontnyit rendre ráígérő 12 hónapos termékével, amelyet továbbra is kínálatában tart. Kiegészítés ugyanakkor, hogy a befektetők immár extra hosszú, 3 éves futamidőre is választhatják a konstrukciót - ez utóbbi esetében a bank a kötelező jövedelemátutalástól is eltekint.

A KDB innovátorainak méltó követői az Allianz kamatfigyelő termékének kidolgozói: a betét a mindenkori 1 hetes Bubor szintjéhez árazódik. A kondíciós lista itt is a hosszabb távú megtakarítást pártolja: 12 hónapos betét estében a Bubor szintjénél 0,8 százalékkal alacsonyabb a kamat, szemben például a 1 hónapos megtakarításnál alkalmazott 2,1 százalékos elvonással.