Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Újra a HP-nek gyárthat a Pannonplast?

2002.11.05. 10:14
Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a Hewlett-Packard, a Pannonplast egyik legnagyobb korábbi megrendelője ismét gyártóbázist tervez Magyarországon. Amennyiben mindez igaznak bizonyul, a tőzsdei cég igen jó eséllyel pályázhat komoly megrendelésekre.
Egyelőre csak a piaci pletykák szintjén merült fel, hogy a Pannonplast újra jelentős megrendeléseket kap majd a Hewlett-Packard (HP) nemzetközi multitól. A találgatások alapja az a múlt heti hír, miszerint a HP számító- és irodagép-, illetve híradástechnikai berendezések gyártására készül Magyarországon. A NAPI Gazdaság információit ugyan a hazai leányvállalat nem erősítette meg, de annyit elismert, hogy hárommillió forint jegyzett tőkével szeptember elején új társaságot alapított a társaság Hewlett-Packard Kells Kft. néven.

A Pannonplast számára mindez azért lehet érdekes, mert korábban a tőzsdei társaság egyik legnagyobb megrendelője éppen a HP volt. A nemzetközi cég idén tavasszal a Távol-Keletre telepítette európai gyártásának jelentős részét. Ennek következtében megszűnt a kontinensen a nyomtatógyártás is, ami érzékenyen érintette a PP-t, hiszen a szombathelyi leányvállalatán, a Moldinon keresztül jelentős árbevétele származott a tintasugaras nyomtatókhoz gyártott műanyag alkatrészekből. A korábbi nyilatkozatok szerint a megrendeléstől való elesés egymilliárd forinttal csökkentette a cég bevételét, és százmillió forintos profitkiesést okozott.

Nem lesz gyökeres változás

Amennyiben igaznak bizonyul a hír, az némi vigaszt jelenthet a PP tulajdonosainak, bár a cég életében feltehetően nem hoz gyökeres változást a megbízás. A társaságot ugyanis jelenleg a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt látványosan visszaeső kereslet és a magas alapanyagárak sújtják elsősorban. A hírek szerint így a hónap közepén megjelenő gyorsjelentés sem tartalmaz majd meglepetést, de a két héttel ezelőtti, 350-700 millió forintos nyereségről szóló profit warningot sikerül tartani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!