Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra a HP-nek gyárthat a Pannonplast?

2002.11.05. 10:14
Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a Hewlett-Packard, a Pannonplast egyik legnagyobb korábbi megrendelője ismét gyártóbázist tervez Magyarországon. Amennyiben mindez igaznak bizonyul, a tőzsdei cég igen jó eséllyel pályázhat komoly megrendelésekre.
Egyelőre csak a piaci pletykák szintjén merült fel, hogy a Pannonplast újra jelentős megrendeléseket kap majd a Hewlett-Packard (HP) nemzetközi multitól. A találgatások alapja az a múlt heti hír, miszerint a HP számító- és irodagép-, illetve híradástechnikai berendezések gyártására készül Magyarországon. A NAPI Gazdaság információit ugyan a hazai leányvállalat nem erősítette meg, de annyit elismert, hogy hárommillió forint jegyzett tőkével szeptember elején új társaságot alapított a társaság Hewlett-Packard Kells Kft. néven.

A Pannonplast számára mindez azért lehet érdekes, mert korábban a tőzsdei társaság egyik legnagyobb megrendelője éppen a HP volt. A nemzetközi cég idén tavasszal a Távol-Keletre telepítette európai gyártásának jelentős részét. Ennek következtében megszűnt a kontinensen a nyomtatógyártás is, ami érzékenyen érintette a PP-t, hiszen a szombathelyi leányvállalatán, a Moldinon keresztül jelentős árbevétele származott a tintasugaras nyomtatókhoz gyártott műanyag alkatrészekből. A korábbi nyilatkozatok szerint a megrendeléstől való elesés egymilliárd forinttal csökkentette a cég bevételét, és százmillió forintos profitkiesést okozott.

Nem lesz gyökeres változás

Amennyiben igaznak bizonyul a hír, az némi vigaszt jelenthet a PP tulajdonosainak, bár a cég életében feltehetően nem hoz gyökeres változást a megbízás. A társaságot ugyanis jelenleg a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt látványosan visszaeső kereslet és a magas alapanyagárak sújtják elsősorban. A hírek szerint így a hónap közepén megjelenő gyorsjelentés sem tartalmaz majd meglepetést, de a két héttel ezelőtti, 350-700 millió forintos nyereségről szóló profit warningot sikerül tartani.