Szilárda
-4 °C
2 °C

HP megaberuházás Magyarországon

2002.12.16. 10:19
A Hewlett-Packard (HP) vezérigazgatója és Medgyessy Péter miniszterelnök ma bejelenti, hogy a komputeróriás számítógépgyártásba kezd Magyarországon - írja a Népszabadság. Az elmúlt hónapokban több hír is napvilágot látott a HP magyarországi terveiről, de hivatalosan eddig nem erősítettek meg semmiféle gyártási tervet.
Az ősszel új magyar céget alapított a HP, Hewlett-Packard Kells Kft. néven a minimális, hárommillió forintos törzstőkével. A társaság fő tevékenységeként a számítógépgyártást jegyezték be ugyan, viszont a HP magyar vezetése tagadta, hogy ez egy rövidesen várható beruházásra alapított cég lenne. (Az egyelőre nem ismert, hogy e társaság irányítja-e a magyarországi számítógép-összeszerelést.)

24 milliárd forintos beruházás

A cégalapítás után kiderült az is, hogy a HP nyomtatógyártó ágazata tárgyalásokat folytat egy itteni üzem létrehozásáról. A százmillió dollár (24 milliárd forint) értékű befektetéssel megvalósítandó kelet-magyarországi bázis korábbi információink szerint évente mintegy 800 millió euró (200 milliárd forint) árbevételt hozna, és lényegében teljes egészében exportra termelne.

A HP beruházási tervei Medgyessy Péter miniszterelnök és Csillag István gazdasági miniszter amerikai útján is szóba kerültek, ekkor még a nyomtatóberuházás volt valószínűbb. A HP nyáron jelentette be, hogy egymilliárd dollárt fordít nyomtatódivíziója fejlesztésére, amelynek során 2003-ig ötven teljesen új típusú printert dob piacra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!