Sára, Márió
2 °C
6 °C

Konvergenciaterv: az államadósság lesz a buktató

2006.08.18. 15:25
Kapcsolódók (5)
A SZDSZ szerint ugyan a megjelent konvergenciaprogram, amelyet Katona Tamás pénzügyi államtitkár sem ismer, nem az a program, de a lapunk által megkérdezett szakértő szerint igencsak reális képet tükröz. Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezetője szerint a második Gyurcsány-csomagban a kiadási oldal kiigazítása is látszik, de hiányzik többek között a nyugdíjreform és a gazdaságélénkítés. A szakértő szerint a ciklusban maradnak a magas adók, eurónk a program alapján legkorábban 2015-ben lehet, ha Brüsszel enyhébben bírál, 2013-ban.

Nincs meglepetés a konvergenciaprogramban felvázolt gazdasági pályát illetően - mondja Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezetője. Az makrogazdasági adatok alakulása kisebb eltérésekkel egybevág azzal a modellel, amit az alapkezelő szakemberei készítettek, sőt: ők a konvergenciaprogramban kötelező 3 éves távlatnál tovább is modelleztek. Ezek szerint a kritériumok - amelyek közül az eddig főszerepet játszó költségvetési hiánnyal szemben az államadósság lesz a buktató - teljes és szigorú számon kérése esetén 2015-2016-ban lehet Magyarországon euró. Ha viszont Brüsszel elfogadja az államadósság tartósan csökkenő, de még a GDP-hez mért 60 százalék feletti szintjét, 2013-2014-ben is sor kerülhet a pénzcserére.

A szakértő szerint a kormány elsősorban a következő év adatait illetően optimista túlzottan: az Aegon kisebb, 1,5 százalékos növekedéssel, és nagyobb, 6,3 százalék körüli inflációval számol, mint a kabinet.

A második Gyurcsány-csomag

SZDSZ: nem a végleges konvergenciaprogram jelent meg
A sajtóban megjelent konvergenciaprogram nem azonos azzal, amelyről a miniszterelnök tájékoztatást adott a kisebbik kormánypártnak, és amely szerint lehetséges a költségvetési egyensúly 2008-as helyreállítása - közölte Horn Gábor ügyvivő az MTI érdeklődésére pénteken. Horn elmondta: a miniszterelnöktől kapott keddi szóbeli tájékoztatás alapján az SZDSZ nem tekinti végleges változatnak a napvilágra került anyagot. Véleménye szerint ennek nyilvánosságra hozatala ártó lépés, de nem a sajtó részéről. Mint mondta, a liberálisok úgy tudják, a jövő hét közepére készül el a konvergenciaprogramnak az a verziója, amely a vita tárgyát képezheti, és az augusztus 31.-szeptember 1-jei kétnapos kormányülésen döntenek róla. Az ügyvivő közölte: pártja álláspontja, hogy alapvető feladat az euró mielőbbi - nem 2013-as - bevezetése. Az SZDSZ nem tud eltekinteni a költségvetési egyensúly 2008-as helyreállításától. Hozzátette: a miniszterelnök által szóban felvázolt konvergenciaprogram ezt lehetővé teszi. Horn Gábor hangsúlyozta: a liberális párt továbbra is ragaszkodni fog a reformok végigviteléhez. Azzal kapcsolatban, hogy a megjelent programváltozatban nem látszanak a reformok, az ügyvivő azt mondta: a konvergenciaprogramnak nem kell részletesen tartalmaznia a reformintézkedéseket.

Heim Péter szerint amellett, hogy a konvergenciaprogram hiteles pályát vázol fel, még egy szempontból "örvendetes": kiolvasható belőle ugyanis a második Gyurcsány-csomag. A szakértő szükségszerűnek tartotta, de lapunknak is élesen bírálta hiányosságaiért az első, nyáron bejelentett csomagot, most viszont úgy látja, a kiadási oldalon szükséges lefaragások is szerepelnek a programban.

Benne van ugyanis a dokumentumban a közszférát érintő bérbefagyasztás ígérete, azaz a bértömeg-gazdálkodásra történő átállás, ami a keresetek növelését csak a leépítések terhére teszi lehetővé. Szerepel a programban a nyugdíjrendszer átalakítása is. Heim Péter szerint a tervezett intézkedéseket reformnak nem lehet nevezni, hiszen a nyugdíjrendszer "egyre több nyugdíjast egyre kevesebb kereső tart el" problémáját hosszabb távon nem oldja meg, de a paraméterek átszabása a GDP 0,9 százalékára tehető megtakarítást biztosít. Kiemelte, hogy az önkormányzati szinten viszont csak minimális megtakarítás látszik, és az is rendkívül ködös.

Összességében a programban vázolt intézkedések lehetővé teszik, hogy 2008-ra 400 milliárd forinttal csökkenjen a kiadási oldal. A két csomag leviszi a hiányt 2009-re 3-3,5 százalék közé, a következő években pedig tartósan beállhat a 3 százalékos küszöb alatti szint.

Így a következő évtizedben egyértelműen az államadósság kezelése okozza a legnagyobb problémát: az Aegon modellezése azzal kalkulál, hogy az adósságszint stabilizálásához 2011-12-13-ban 2 százalékon, az ezt követő években 2,5 százalékon kell tartani a hiányt. Ebben a modellben az államadósság 2010-ben csökken először 70 százalék, majd 2014-ben 60 százalék alá. (Így lehet szigorú elbírálás esetén legkorábban 2015-16-ban euró.)

Maradnak a magas adók

A konvergenciaprogramban foglalt pálya Heim Péter szerint egyértelműen csak azzal kalkulálva tartható, ha az első Gyurcsány-csomagban foglalt adóemelések a ciklus egészében maradnak. A szakértő az szja-kulcsok csökkentését csak a minimálbér megadóztatása esetén látja elképzelhetőnek: egy lineáris, 18 százalékos adó bevezetésével az állam nem veszítene bevételeiből, de ez politikai döntés kérdése.

Katona: elég, ha csökken az adósság
A konvergenciaprogram nem adja meg az eurócsatlakozás dátumát, így a konvergenciatanács mai ülésén sem tűzött ki ilyet - jelentette ki Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A konvergenciaprogramnak kötött formája van, s a program azokat az elemeket tartalmazza, amelyek szükségesek a maastrichti kritériumok teljesítéséhez - mondta. A kormány a bevételek növelése terén meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenek a teljesítéshez, ezen kívül nem szükséges intézkedéseket hozni - tette hozzá az államtitkár. Katona Tamás elmondta: az eurózóna GDP-arányos adósságállományának átlaga 72 százalék felett van, a követelmény az, hogy az állomány csökkenő tendenciát mutasson.

Ahogy az is, hogy lehetne-e szigorúbb a csomag. Heim Péter így is a Bokros-csomag kétszeresének tartja a mostani intézkedéseket, amelyek számítása szerint 1450 milliárd forintra rúgnak, de szükségesnek látna további intézkedéseket.

További 200 milliárdos kiigazítás már a koalíció elkerülhetetlenül megkopó népszerűségén nem sokat változtatna, ám így 2008-ban lehetne 3,5, 2009-ben 2,4 százalék a hiány. Ezzel párhuzamosan előbb csökkenne az államadósság, és még azt feltételezve is, hogy nem lehet 60 százalék feletti szinttel belépni, 2013-ban itt lehetne az euró.

Mi lesz a növekedéssel?

Heim szerint a legnagyobb probléma nem a néhány éves csúszás: ahogy az első Gyurcsány-csomagot, a konvergenciaprogramot is azért érheti a legsúlyosabb kritika, mert nem látszanak benne a foglalkoztatás növelését, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedések.

Így az továbbra is nyitott kérdés marad, hogy az EU-pénzek nélkül számolva, önmagában a magyar gazdaság hogyan lesz képes saját erőből a felzárkózáshoz szükséges 4-5 százalék közötti éves növekedést produkálni a körvonalazódó 3-3,5 százalék közötti szint helyett.

Ne aggódjunk a forintért

Megnyugodott a forint
A reggeli, a konvergenciaprogram ismerté válása után produkált 1 százalékos gyengülés után - 274-ről 278,80-ig kúszott fel az euró ára - megnyugodott a devizapiac. A forint visszaerősödött, az eurót délutánra kicsivel276 forint felett jegyezték.

Heim Péter szerint a konvergenciaprogram azt biztosan láttatja, hogy a korábban felvetett pénzügyi válság a csomag következtes végrehajtása esetén nem fenyegeti az országot. Így a forint sincs nagy veszélyben, ő maga nem vár további jelentős gyengülést. Ugyanakkor ehhez elkerülhetetlen az év végéig a nyolc százalék körüli kamatszint elérése. Ebben az esetben a forint benne maradhat a jelenleg jellemző 270-282 közötti sávban. Még akkor is, ha immár bizonyosra vehető, hogy a Moody's októberre ígért felülvizsgálata legalább egy szinttel leminősíti Magyarországot.