Erzsébet
1 °C
4 °C

Három év után adó nélkül

2006.09.07. 12:19
Új, a hazai értékpapírpiac élénkítését szolgáló megtakarítási forma bevezetését javasolja az értéktőzsde. A hosszú távú befektetési számla (htb) azoknak nyújtana mentességet az árfolyamnyereség-adó alól, akik legalább három évig benntartják a befektetett összeget.

Szeptember 1-jétől terheli árfolyamnyereség-adó az értékpapírban elhelyezett megtakarításokat (ekkortól lépett életbe a betétek kamatadója is). Az árfolyamnyereség-adó mértéke 20 százalék, nem tőzsdei ügyletek esetén 25 százalék. A piaci szereplők által kidolgozott új konstrukció azonban adómentessé tenné az értékpapírban történő megtakarítást, ha az legalább három évre szólna.

Erről már korábban egyeztettek a kormánnyal, amely a választások után, a stabilizációs csomagban döntött úgy, hogy a korábbi, még választás előtti megállapodástól eltérően nem 10, hanem 20 százalék lesz az árfolyamnyereség adója. Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök szerint az adókulcs emelését elfogadták, de csak azzal a feltétellel, hogy az nem jelenti a tőkepiac növekedésének teljes mértékű ellehetetlenítését.

Már korábban kérték

A piaci szereplők már korábban kérték, hogy a három évnél hosszabb távra szóló értékpapír-instrumentumok mentesüljenek az árfolyamnyereség-adó alól (vagyis ha valaki vesz egy részvényt, és azt három évig nem adja el, akkor három év után már adómentesen értékesíthesse). Ez a nyári törvényalkotás során kimaradt a szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabályból, ezért álltak elő most a hosszú távú befektetési számla (htb) ötletével. Szalay-Berzeviczy Attila elmondta: az idei befektetett összeget három évig a számlán kell tartani, és azt tetszőlegesen lehet befektetni, a mostani tervek szerint az EU és az OECD tőzsdéin jegyzett értékpapírokba.

A htb a nyugdíj-előtakarékossági számlához hasonló – bár annál rövidebb távú – konstrukció lesz, de attól eltérően a befektetők nem kapnának hozzá szja-kedvezmény formájában állami támogatást. Így a piaci szereplők elképzelései szerint egy-egy befektető több ilyen számlával is rendelkezhet majd. Akik viszont a három év letelte előtt vesznek fel a htb-ről akár tőkét, akár hozamot, a tervezet szerint kötelesek lennének az adó megfizetésére.

Január 1-jében reménykednek

Az új konstrukciótól a tőzsdeelnök, a befektetési szolgáltatók, valamint az alap- és vagyonkezelők szövetsége azt várja, hogy élénkítse az általuk "nem megfelelő mértékűnek" tartott lakossági megtakarítási hajlandóságot. A htb a harmadik hosszú távú megtakarítási forma lehet a magyar tőkepiacon az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák után.

A piac abban reménykedik, hogy a konstrukciót legkésőbb január 1-jétől be lehet vezetni. Vannak azonban olyan tervek is, hogy visszamenőlegesen, az idén szeptembertől befektetett tőke után is igénybe lehessen venni. Az biztos, hogy a htb-ről szóló javaslatot csütörtökön nyújtják át a miniszterelnöknek.

Szeretünk adót kerülni

A piaci szereplők biztosak abban, hogy a kezdeményezésük átmegy a törvényhozáson. A htb-k várható népszerűségét prognosztizálja: augusztusban megmozdultak a megtakarításokkal rendelkezők, hogy kihasználják a kamatadó elkerülésének utolsó lehetőségét. Holtzer Péter, a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) elnöke elmondta: adataik szerint csak a befektetési alapokba mintegy 295 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a múlt hónapban.

A nyílt végű és az ingatlanos befektetési alapok voltak a kamatadó-elkerüléses megtakarítást keresők slágertermékei, hiszen azok csak egyszer hoznak hozamot, így akármeddig tarthatja abban a pénzét a befektető, adót nem kell utána fizetnie. A befektetők csaknem 115 milliárd forintot vittek az ingatlanalapokba, míg nyílt jegyeket mintegy 106 milliárd forintért vettek. A garantált alapokba több mint ötvenmilliárd forintnyi befektetés áramlott.

Milliárdokat spórolunk

Azt még csak megközelítőleg sem lehet megmondani, hogy mennyit spóroltak a betétesek a megtakarításaik augusztusi átkötésével. Ha évi 8 százalékos hozammal számolunk, akkor a 295 milliárd forint 23,6 milliárdot fialt volna egy év alatt, aminek 4,72 milliárd forint lenne a kamatadója.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy a befektetők mennyi ideig tartják az alapokban a pénzüket, így csak nagyon durván lehet megsaccolni, hogy mennyit spóroltak. Mivel ebben a 295 milliárdban nincs benne a bankoknál átkötött vagy újonnan lekötött betétek összege, az biztosnak mondható, hogy a betétesek több milliárdot takarítottak meg az augusztusi tranzakciókkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?