Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hatmillió forintot keres évente egy elnök

2006.05.05. 07:47
Az A kategóriás tőzsdei cégek igazgatóságainak elnökei átlagosan 5,7 millió forintos díjazásban részesülnek. A B kategóriában érthetően alacsonyabb a díjazás, de talán nem annyival, mint amennyivel kisebbek a cégek.

Évente átlagosan 5,7 millió forintot kapnak az A kategóriás tőzsdei társaságok igazgatóságainak elnökei, a tagok 3,7 milliót, a felügyelőbizottságokban ennél körülbelül harmadával kevesebb jár - derül ki a Napi Gazdaság adatgyűjtéséből.

Összefüggések

A szórás azonban igen nagy. Összefüggést azért fel lehet fedezni a cégek mérete és a kifizetett összegek nagysága között, az A kategóriás, jellemzően nagyobb cégeknél jellemzően nagyobbak a kifizetések is. De a korreláció nem szoros, a Zwack például nagyjából hasonló összeget költ el átlagosan egy-egy tisztségviselőre, mint az OTP, ez pedig egyben több mint fele a Molénak.

A TVK it-je fizet a legjobban, még jobban is, mint tulajdonosa, a Mol, ugyanakkor a Mol-csoport delegáltjai nem kapnak nála juttatást.

Az MTelekom viszont méretéhez képest talán kissé visszafogottan díjaz, az fb-n belüli ellenőrző-bizottsági tagságért viszont nála dupla pénz jár.

A B kategóriában már az is elő-előfordul, hogy - legalábbis látszólag - ingyen dolgoznak az it- vagy fb-tagok, ez alaposan leviszi az átlagot, bár adatgyűjtésünk ott távolról sem sikerült teljes körűre. Mindez azonban sokszor - ha nem mindig - csak a látszat, a tiszteletdíjak igazából csak a jövedelmek egy részét, nem egy esetben mindössze a jéghegy csúcsát jelentik.

Nem csak a fizetés

Van olyan cég, amely esetében az igazgatóság vagy annak nagy része egyben a cég különböző menedzsereiből áll, így főleg onnét, vagy onnét is húz fizetést. Másutt a tulajdonosok vesznek részt az igazgatóságban. Sok cégnél pedig - a teljesség igénye nélkül: Mol, OTP, Richter, Rába, BorsodChem, FHB, Graphisoft, Humet - a vezetők vagy egy részük opciós vagy más módszerű részvényösztönzést kapnak, ez a nagyobb cégeknél sokszorosát is elérheti a „normál" juttatásnak.

Csak egy példát kiragadva, az FHB-nál például az it elnöke 16 ezer, a tagok 8 ezer darab részvényt kaphatnak térítésmentesen (1450 forintos árfolyamon számolva ez 23, illetve 11,5 millió forint), egyfajta prémiumként, a közgyűlés által elfogadott kritériumok szerint.

Ez, ha a maximumot sikerül teljesíteni, a tiszteletdíj négy-ötszöröse.

A Mol és az OTP csúcsvezetőinél pedig a részvényjuttatások a milliárdos nagyságrendben mozognak, ott a normál juttatásnak csekély szerepe van.

Azt is meg kell jegyezni, hogy nagyon eltérő, helyenként rendkívül nehezen áttekinthető rendszer szerint állnak össze a kifizetések. Néhol nem havonta vagy évente fizetnek, hanem például a testületi ülések darabszáma után.

Sok cégnél a közgyűlési jelentésből képtelenség kihámozni a pontos adatokat, ennek talán legjellemzőbb példája a PannonFlax, amely 2000 óta csak azt közli a jegyzőkönyvekben, hogy a közgyűlés „változatlan szinten" hagyta jóvá a tiszteletdíjakat.