Rafael
19 °C
33 °C

Nincs vége a csatának

2003.12.05. 08:24
Valamelyest erősödött tegnap a forint az euróval szemben, ám egyes jelek arra utalnak, hogy hamarosan újra tesztelhetik a magyar fizetőeszközt a nemzetközi befektetési intézmények.
Tovább csitult a vihar a forint- és állampapírpiacon, többek között sikeresen zárult a délelőtti állampapír-aukció, amit örömteli hírként kürtöltek szét az internetes gazdasági portálok. A nemzeti fizetőeszköz délután erősödésnek indult, 270 forint alá csúszott az euró árfolyama, késő délutánra pedig eljutott a 266,50-267,00 forintos szintre.

Bizalmatlan befektetők

Bár a jegybank és a Pénzügyminisztérium (PM) mindent megtesz a forint stabilizálásáért, a JP Morgan hosszú távon lát problémákat - mondta a Napi Gazdaság kérdésére a pletykák szerint a forintpiacon meglehetősen nagy aktivitást kifejtő, az év eleji spekulációval is összefüggésbe hozott befektetési bank londoni elemzője. Véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank és a PM erőfeszítései ellenére még mindig bizalmatlanok a befektetők, akik egyelőre meg akarnak válni forintban denominált eszközeiktől.

A JP Morgan szerint a befektetőknek olyan sok veszteséget kellett elviselniük ebben az évben, hogy sokan már az "olcsó bevásárlástól" is ódzkodnak. A bank egyébként pár napja kiadott elemzésében 15 százalékos alapkamatot is elképzelhetőnek tartott. A leértékelődés csak rövid távon javítja a fizetési mérleget, ám középtávon rontja az inflációs célokat, ez viszont késleltetheti az euró 2008-ra tervezett bevezetését - véli a befektetési bank.

A JP Morgan szerint több lehetőség is rendelkezésre áll a fizetési mérleg javítására: ezek közé tartozik, hogy az MNB szélesítheti az overnight kamatfolyosót. A JP Morgan elemzése szerint a forintpiac egészen addig nem nyugszik meg, amíg a fiskális politika nem lép és a fizetési mérleg nem javul. Az államadósságot finanszírozó külföldi portfólióberuházások nélkül a forint igencsak sérülékeny marad, mivel a fizetési mérlegnek havonta 0,5 milliárd dollár a forrásigénye. Bár a piac most támogatja a forintot, az árfolyam újra elindulhat felfelé - utalt a tegnap történtekre a JP Morgan.

290 forint az egyensúly

Hasonló következtetésre jut egy másik befektetési ház, a Crédit Agricole Indosuez is, amely szerint az egyensúlyi árfolyam valahol 290 forint körül van, tehát még a jelenlegi árfolyam is túlértékelt. A cég ezért inkább lengyel és cseh befektetéseket javasol legfrissebb elemzésében.

Kedvező hatást gyakorolt a forint árfolyamára, hogy visszaköltözött az élet az állampapírpiacba - értékelt a napilapnak Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Ez azonban még távol van a kormány és a jegybank által megcélzott 250-260 forintos sávtól. Ráadásul az elemző szerint ez a szűk árfolyamsáv szinte felhívást jelent a támadásra. Véleménye szerint az eseménytelen nap egyik oka, hogy kevés hivatalos és félhivatalos nyilatkozat látott napvilágot. A jelek szerint a nap folyamán bejelentett félmilliárd eurós készenlétihitel-felvételi lehetőség nem hatott az árfolyamra.

Jön egy fiskális csomag?

Elemzők nem tartják kizártnak, hogy jövőre erősödik az adósságfinanszírozásban a devizakibocsátás szerepe a forintkötvényekkel szemben. A Napi Gazdaság kérdésére a pénzügyi tárca nem kívánta kommentálni a magyar deviza erősödését. Délután elterjedt ugyan a piacon, hogy a kormány fiskális csomag kidolgozására készül, ezt azonban sehol sem erősítették meg hivatalosan.