Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Gyengítette a forintot az MNB közleménye

2003.12.16. 11:40
Az MNB ismét megzavarta a piacot, a tegnapi közleményt követően 265 felett is járt az euró, ma ennél valamivel lejjebb forog az uniós deviza.
A Monetáris Tanács (MT) hétfői, az alapkamatot változatlanul hagyó ülését követően lassú gyengülésbe kezdett a forint, az euró 265 forint felett tetőzött, ám ott már nagyobb forintvásárlások indultak meg, így zárásra 264,00/50-re korrigált az árfolyam.

Ma ismét forintgyengüléssel indult a nap, a piacot ugyanis elbizonytalanította az MT tegnapi közleményének azon kitétele, miszerint az infláció növekedése emeli az inflációs várakozások jövő évi beragadásának kockázatát, s "ilyen helyzetben óvatos kamatpolitikára van szükség" - tájékoztatott a Hamilton Rt. üzletkötője. A szakember szerint kisebb mértékben az is a hazai fizetőeszközt gyengíti, hogy a decemberi tőzsdei lejárat közeledtével a bankok érdeke feljebb tornászni az euró jegyzését, s erre - amennyiben a forintvételi oldalon nem jelennek meg a külföldiek - az illikvid, csendes piacon kisebb összegekkel is sort tudnak keríteni.

Délelőtt a dollár egységével 215 forint alatt folyt a kereskedés a bankközi devizapiacon, az euró 264,60-265,00 forinton forgott, csekély érdeklődés és elmozdulás mellett. Az állampapírok másodlagos piacán kis, 10 bázispont körüli mértékben emelkedtek a hozamok. A Hamilton munkatársa szerint nem indokolt a komolyabb forintgyengülés, így arra számít, hogy a hét második felében korrigál majd az euró, s 262-264 körül lesz az árfolyam.