Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem nyugszik a forint árfolyama

2004.01.14. 11:26
Továbbra sem nyugszik a forint árfolyama, pedig az elemzők korábban ezt várták a kijelölt pénzügyminiszter bemutatkozásától. A kereskedés idegesen indult a bankközi devizapiacon, a tőzsdén sem egyértelmű a tendencia.
Nem nyugodott meg a forint árfolyama Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter keddi bemutatkozása után, pedig az elemzők erre számítottak. A forint továbbra is ugrál, a kereskedők minden hírre idegesen reagálnak.

Gyengülés után erősödés

Ezt mutatja, hogy a kedd délutáni nyilatkozat előtt közvetlenül kissé erősödni kezdett a forint. A kijelölt pénzügyminiszter beszéde alatt ez a hatás megfordult, esni kezdett a nemzeti valuta, majd a nyilatkozat után fél órával ismét erősödésnek indult a forint árfolyama.

Draskovics Tibor reggeli nyilatkozata azonban nem kedvezett a forint árfolyamának. A leendő pénzügyminiszter a Napkeltében azt mondta, hogy a jövőben nem határoznak meg kívánatos árfolyamszintet vagy árfolyamsávot, szakítanak ezzel a gyakorlattal. Szerinte a jegybank által kívánatosnak tartott 250-260 forintos euró árfolyamcél nem volt reális.

Kedvező fizetési mérleg

A forint gyengülését csak a kedvező folyó fizetési mérleg-adatok állították meg. A kedd esti, 266,30 forintos szint után szerda reggelre 268,80-ra emelkedett az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, majd 266,60 körüli szintre tért vissza.

A kereskedők szerint egyelőre nem dőlt el, merre mozdul a forint az elkövetkezendő napokban. A piac bizonytalanságát jelzi, hogy gyengülés és erősödés is elképzelhető.

Kommunikációs zavar

Az utóbbi egy hétben jelentősen mozgott a nemzeti valuta jegyzése. A múlt hét elején még a forint erősödéséről számolt be az Index. Az euró akkor 262 forinton zárt, de hétfőn 258 forintért is jegyezték az uniós valutát. A hét végére azonban gyengülésnek indult a nemzeti valuta, amit sokan a rossz kormányzati kommunikációnak tudnak be.

A pénzügyminiszter leváltása enyhén gyengítette a forintot. A piac bizalmatlanul fogadta, hogy a jogász végzettségű Draskovics áll majd a pénzügyi tárca élén. Az is gyengíthette a forintot, hogy az utóbbi napokban több ellentétes tartalmú nyilatkozat került nyilvánosságra az euró bevezetésének időpontjáról.