Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A bankok elemzései gyengítik a forintot

2004.02.03. 11:42
Ismét gyengült a forint a bankközi pénzpiacon, kedden reggel már egy forinttal többért, 265-266 forintért jegyezték az eurót. Egyes értékelések szerint a nagyobb külföldi bankok elemzése, mások szerint a jegybankelnök szavai és a Nemzetközi Valutaalap kritikái miatt gyengült a nemzeti valuta.
Kedd reggelre ismét gyengült a forint a bankközi piacon. Az eurót több mint egy forinttal erősebben jegyezték a hétfő délutáni 264,15/25 forintos árfolyamnál. Piacnyitásra pedig 266,30/60 forintra erősödött az uniós valuta.

Az MTI értesülése szerint a piacon úgy vélik, hogy a nagy külföldi bankok sorra megjelenő elemzései rontják a forint pozícióját. A Deutsche Bank elemzése például 270 forint/eurós árfolyamot valószínűsít egy hónapon belül, a Citibank becslése ugyanerre az időszakra 280 forint/eurós, a UBS pedig hosszabb távon 290 forint/eurós árfolyamot valószínűsít.

Tovább gyengül a forint

Ezek a pénzintézetek ezért nem ajánlják a forintot vételre, csak a hosszabb lejáratú állampapírokat ajánlják. A piacon arról számoltak be, hogy hétfőn este és kedden reggel a Deutsche Bank erőteljes jelenléte volt tapasztalható az euró vásárlók között.

Az ING Bank szakértője arról tájékoztatta a Napi Online-t, hogy a jegybankelnök szavai 50 filléres drágulást hoztak. Járai Zsigmond arról beszélt, ha még májusban nem is, de még az idén csatlakozhat Magyarország az ERM-2 árfolyamrendszerhez, s a csúszás nem veszélyezteti a 2008-as euróbevezetést.

Kolba Miklós szerint azonban még ennél is nagyobb hatása volt a Nemzetközi Valutaalap kritikájának. Az IMF az ikerdeficit veszélyére figyelmeztetett, s kritikával illette a gazdaságpolitika hitelességét is - írja a Napi Online.

Elemzők szerint az euró árfolyama rövid időn belül 268-270 forintra ugorhat.