Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Zuhan a forint árfolyama

2004.02.06. 11:38
Péntek délelőtt 269 forintra esett a forint árfolyama az euróhoz képest. Elemzők szerint a kereskedők Draskovics Tibor nyilatkozatára reagáltak így, illetve a külföldiek tesztelik a nemzeti forintot.
A forint gyengülni kezdett pénteken külföldi kereskedők euróvásárlása miatt. A távirati iroda által megkérdezett szakértők szerint a kereskedők tesztelik az árfolyamot a nap folyamán. Az euró délelőtt 269 forintot ért, de tovább gyengülhet a nap folyamán.

Draskovics Tibor nyilatkozatát sem fogadta kedvezően a piac. A kijelölt pénzügyminiszter arról beszélt külföldi újságírók előtt, hogy az idén nem lesz reálbéremelés, érezhetően csökken a folyó fizetési mérleg hiánya.

A forint esése azonban valószínűleg azért következett be, mert Draskovics elismerte, az államháztartási hiány nem az eddig kommunikált 5,6, hanem 5,8 százalék lett.

A forint tegnap is gyengült, akkor egy uniós tisztségviselő nyilatkozata okozta az euró erősödését a nemzeti valutával szemben. A régió valutái közül a zloty, a cseh korona, a forint arra a hírre gyengült, hogy a Bloomberg hírügynökségnek szerdán késő délután egy ECB tisztségviselő úgy nyilatkozott: az EU-hoz csatlakozó országok közül ezek a valuták túlértékeltek. A negatív hangulat a pénteki kereskedési napra is rányomta bélyegét, a régió nemzeti valutáinak vesszőfutása folytatódik.