Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jöhet a 260 forintos euró

2005.12.09. 09:28
Az euró tegnap másfél éves csúcsra erősödött a forinttal szemben, a háttérben az elmúlt napok negatív híreinek interferenciája, valamint régiós hatások állnak. Az elemzők szerint egyelőre pánikra nincs ok.

Tegnap délelőtt az euró jegyzése áttörte a fontos lélektani és technikai határnak tartott 255 forintot, sőt, később 256,38 forintig szaladt az árfolyam. Összejöttek a dolgok - vélekednek elemzők. A Fitch leminősítése mellett a tegnap ismertetett finanszírozási elképzelések sem segítették a forintot - mondta Jobbágy Sándor, a Budapest Economics elemzője. Ezek mellett regionális hatások is játszanak, a zloty belpolitikai okokkal magyarázható esése is gyengíti a forintot. Mindemellett a régión belüli mozgások is hatnak, elemzők szerint jelenleg is tart a tőkeátcsoportosítás a lengyel és a magyar piac között, a befektetők zlotyt vásárolnak és forintot adnak el. A Fitch leminősítése csak az alaphangot adta meg, a forint attól kezdve gyengülő pályára került, ráadásul olyan hírek is keringenek, hogy a Standard & Poor's és a Moody's szintén hasonló lépésre készül. Az S&P-nél kérdésünkre úgy válaszoltak, hogy a hitelminősítő legutolsó értékelése a hivatalos vélemény, amely megerősíti, hogy Magyarország besorolása A mínusz, stabil kilátással.

A kamatkilátásokat egészen eltérően ítélik meg a hazai és a londoni elemzők. A piac 2 hónapra 50 bázispontot áraz, hazai elemzők azonban decemberben egyelőre nem várnak szigorítást a jegybanktól, sőt annak ellenére, hogy további gyengülésre is van kilátás, verbális intervencióval sem számolnak. Amennyiben a két másik hitelminősítő közül bármelyik ront a magyar besoroláson - márpedig ez benne van a pakliban -, az tovább ütheti a forintot, s az euró kurzusa 260-ig is elmehet, efelett viszont már jöhet a verbális intervenció, illetve a devizatartalék terhére történő forintvásárlás. Pintér András, az IEB szakértője szerint jelenleg technikai alapon nem látszik olyan következő szint, amely megfoghatná a gyengülést, azaz ebből a szempontból rövid távon szabaddá vált a pálya. Londoni befektetőházak nagyobb valószínűséggel várnak szigorítást, különböző időtávokon - általában az első félév végéig - 25-75 bázispontos emelést jósolnak; a Citigroup 12 hónapra 100 bázispontot vár.