Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyengébb és ingatagabb lehet a forint

2008.09.05. 13:11
A kedvezeőtlen nemzetközi hatásoknak tulajdonítját a forint árfolyamának tegnapi meggyengülését az általunk megkérdezett elemzők. Az MNB valószínűleg nem változtat monetáris politikáján, de abban már eltérőek a vélemények, mikor kezdi el a jegybank a hazai deinflációs folyamatokat igazoló kamatcsökkentési ciklust.

242 felett az euró

A reggeli, átmeneti, és csak 241-ig tartó erősödés után újra gyengült a forint: a csütörtök este elért 242-es szintet is átvitte az árfolyam, dél körül 242,50 forintot is adtak egy euróért. Bő egy hete 234 körül volt az árfolyam.

Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint a tegnapi, az eurózóna bankrendszerének likviditási terét szűkítő EKB-s szigorítás mellett a vártnál jelentősebb világgazdasági lassulás, és ennek a befektetői magatartásra gyakorolt hatása okolható a forint gyengülése miatt. Előtérbe került a kockázatkerülés, ezért a befektetők szabadulnak a kockázatosnak tartott befektetésektől, így a fejlődő gazdaságok devizáitól is. Eladási hullám söpör végig a világon, ami mind az ázsiai, mind a latin-amerikai, mind a kelet-európai devizák árfolyamát szinte egyszerre küldte a lejtőre.

Hosszabb, egy-két éves távon az határozza meg a nemzetközi hangulatot, hogy a világgazdasági lassulás mennyire hat a jelenleg még gyorsan növekvő fejlődő gazdaságokra, mint például Kínára, Oroszországra, Brazíliára. Ezek közül kerülhetnek ki a nagy vesztesek, csak jelenleg nem tudni, mikor és ki lesz az. A 2002-es argentin összeomlás óta nem volt látványos válság a fejlődő piacokon, ennek kockázatát a befektetők nem árazták be, ezért egy fejlődő gazdaság megroggyanása pánikot válthat ki. Mivel a befektetői várakozások nagyon hirtelen megfordulhatnak, ezért a devizák árfolyam-ingadozása megnő.

A forint árfolyamára a romló világgazdasági helyzet negatívan, a magas kamatszint és a javuló egyensúlyi helyzet pozitívan hat. Tartósan nem lehet gyenge forintra számítani, rövid távon viszont jelentős kilengések lehetnek. Például a külföldi befektetők augusztusban túl optimisták voltak a kedvező hazai adatokat látva, most a nemzetközi hangulat romlásával együtt pesszimistává váltak. Ez hasonló az év eleji helyzethez, amikor a januári optimizmus gyorsan átfordult negatívba február folyamán. Ezért nehéz megítélni, hogy az év hátralévő részében hogyan mozog a forint árfolyama.

A Magyar Nemzeti Bank óvatos, kiváró magatartása nyugtatóan hat a piacra, csökkenti annak volatilitását azzal, hogy rábízza a forint árfolyamának alakítását, és nem próbálja azt a saját kommunikációjával mozgatni. A piac továbbra is arra számít, hogy az infláció lassú javulásával legkorábban jövő év első negyedévében kerül sor a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére.

Még az idén el kellene kezdeni a kamatcsökkentést

Samu János, a Concorde elemzője szerint is elsősorban a nemzetközi és a régiós mozgások határozzák meg a forint árfolyamának rövid távú mozgását. Nyárig rendkívül pozitív volt a pénzügyi befektetők képe a régióról: a dinamikus cseh és lengyel növekedés, továbbá a magas magyar hozamok vonzották a pénzt. Sokan abban a hitben éltek, hogy a régióra nem hat az amerikai gazdaság megroggyanása, elválhat a régiós növekedés a romló nemzetközi tendenciáktól. Ez nem bizonyult reálisnak.

Továbbá az olajárak csökkenése miatt szűkült a fejlődő piacokon elhelyezhető pénz mennyisége. Eddig az olajexportőr országok állami alapjai a dollártól való függőség mérséklésére többek között a régiónkba helyezték ki forrásaikat.

Mindezek következtében a forint árfolyama valószínűleg nem fog visszatérni a 230 forint/euró alatti szintre, inkább a 240 fölött fog mozogni, egy 245 forintos centrum körül. Amennyiben több napig képes lesz a mostani szinten maradni a forint, akkor a 240-es szinten egy erős technikai támaszszint tud kialakulni, amit esetleges erősödésnél is nehéz lesz áttörni. Ezért év végére továbbra is egy 247 forintos szintet jelez előre.

A monetáris politikát Samu János szerint nem befolyásolja az árfolyam mostani kilengése. A dezinflációs folyamatot csak megerősítik a romló ipari értékesítési adatok és exportkilátások, a lefelé korrigált GDP adat, amely előbb-utóbb a bérezési dinamika csökkenésében is megmutatkoznak majd. A piaci várakozásoktól némileg eltérően Samu János szerint még az idén el kellene kezdeni a kamatcsökkenési ciklust.